Kako veste, če ste v razmerju z narcisom (TO pravijo strokovnjaki)

narcis (foto: Profimedia) Profimedia
24. 1. 2023

Strokovnjakinja za govorico telesa, dr. Louise Mahler je razkrila prvih šest znakov, da hodite z narcisom – in to ni povezano s tem, kako pogosto gledajo svoj odsev v ogledalu. Dr. Louise Mahler pravi, da, čeprav se lahko kultura selfijev in obsedenost s svojim videzom zdita narcistična, pravzaprav ni razloga za skrb.

Narcisi pravzaprav niso zagledani vase, ampak v veličastno različico sebe, ki je precej drugačna od realnosti."Ljubezen do njihove napihnjene samopodobe jim omogoča, da se izognejo globokim občutkom negotovosti," pravi dr. Mahler.

Dr. Mahler pravi, da imajo narcisi ponavadi pretirane reakcije ali pretirano dramatične obrazne izraze, vendar jih je težko opaziti, zato je pomembno razumeti njihove ključne lastnosti. Zakaj je narcista tako težko prepoznati? To lahko izveste v tem prispevku.

"Ko gre za nasmeh, se narcisi nikoli ne nasmehnejo iskreno. V njihovih očeh ob nasmehu ne morete razbrati veselja," je dejala.

Kot pravi dr. Mahler, so narcisi prijazni le zato, da lažje izkoristijo svoje partnerje. To lahko prepoznate, če se njihove besede ne ujemajo z njihovimi izrazi. Dr. Mahler je pojasnila, da narcisi verjamejo, da so edinstveni ali 'posebni' in da jih lahko razumejo samo drugi posebni ljudje.

Narcisi imajo izrazit občutek lastne pomembnosti

"Želijo se samo družiti in biti povezani z drugimi ljudmi, kraji in stvarmi visokega statusa in mislijo, da si zaslužijo precej več od povprečnega ali običajnega," pravi dr. Mahler.

'Številni narcisi kažejo tudi večvrednostne komplekse in verjamejo, da so edini, ki imajo lahko prav.' Pri tem dr. Mahler pravi, da je pomembno, da se z narcisom ne prepirate.

Narcisi so radi v središču pozornosti

Po besedah dr. Mahler narcisi verjamejo, da so boljši od vseh drugih in pričakujejo priznanje ter vedno želijo biti v središču pozornosti.

"Pogosto bodo pretiravali ali odkrito lagali o svojih dosežkih in talentih," še pravi. 

Ko govorijo o delu ali odnosih, boste slišali le, koliko prispevajo, kako odlični so in kako srečni so ljudje v njihovem življenju, da jih imajo.

Če narcisu oporekate, se bo začel braniti in postal celo jezen, zato se tisti  v družbi narcisa naučijo previdno postopati ob njihovem zanikanju realnosti.

Dr. Mahler pravi, da se morajo ljudje, ki se 'znajdejo v senci' narcisa, osredotočiti na lastne sanje."Namesto da se izgubite v blodnjah narcisa, se osredotočite na stvari, ki jih želite zase," pravi. 

Narcisi krivdo prevalijo na druge

Dr. Mahler pravi: "Če vprašate gradbenika, zakaj delo ne teče hitreje, boste hitro izvedeli, da ste sami krivi, ker niste naročili materiala ali niste pravočasno plačali varščine," je dejala in dodala, da je to naučeno vedenje znotraj kulturne skupine.

Toda pozor: dr. Mahler pravi: "Če ostanete zvesti temu, v kar verjamete, in imate pogum, da se postavite zase pred narcisom, na žalost ne boste spremenili njihovega dojemanja."

Narcisi  za nobeno ceno ne bodo spremenili svojega vedenja, tudi če jim to povzroča težave.

“Narcisi so lahko zahtevni, odločijo se in bodo sprejeli odločitev ne ozirajoč se na njihovega partnerja” je pojasnila dr. Mahler.

"Ker se imajo za posebne, narcisi resnično verjamejo, da morajo dobiti, kar hočejo," je dejala.

"Torej, če ste z narcisom, se morate vprašati, ali je to prava izbira za vas. Pomembno si je zapomniti, da narcisi ne iščejo partnerjev; iščejo poslušne oboževalce.«

Izkoriščajo druge brez občutka krivde ali sramu

"Narcisi gledajo na ljudi v svojem življenju kot na objekte - zato, da služijo njihovim potrebam," je dejala dr. Mahler.

Posledično ne pomislijo dvakrat, da bi izkoristili druge za doseganje lastnih ciljev.

Dr. Mahler še dodaja: ”To je včasih zlonamerno - vendar se pogosteje dejansko ne zavedajo, da to počnejo.”

Narcisi preprosto ne razmišljajo o tem, kako njihovo vedenje vpliva na druge. Pogosto ponižujejo, ustrahujejo ali omalovažujejo druge. Njihov obrambni mehanizem je prezir in ponižanje drugih. To lahko storijo pokroviteljsko ali zaničevalno ali pa napadejo z žaljivkami in zaničljivimi pripombami. Več o narcisističnih motnjah osebnosti si lahko pogledate v prispevku oddaje Klepet ob kavi:

 Narcisov ne prepoznamo zlahka in njihovo vedenje lahko dojemamo kot normalno. Torej, poglejte, kako narcis obravnava druge. “Če narcis laže, manipulira, prizadene in ne spoštuje drugih, bo morda z vami ravnal enako," pravi dr. Mahler. V tem videu si lahko ogledate, na kakšen način narcis izbere svoje žrtve.

Sicer je možno ostati v razmerju z narcisom, vendar ni enostavno in morate biti pošteni do sebe."Narcis se ne bo spremenil v nekoga, ki vas bi resnično cenil, zato boste morali, če se odločiti ostati v razmerju z narcisom, drugje poiskati čustveno podporo in osebno izpolnitev," še dodaja dr. Mahler.

Kako prepoznati narcisa?

V nadaljevanju smo znake, po katerih prepoznate narcisa razdelili na rdeče, roza in zelene zastavice. Pri tem rdeče predstavljajo alarmantne znake narcizma, roza potencialno nevarne in zelene pomenijo, da ne gre za narcistično razmerje. 

Rdeče zastave:

Rdeče zastavice so najpogostejše, ko razpravljamo o zmenkih, saj nas pritegnejo izstopajoča in negativno povezana vedenja, ki jih vidimo pri potencialnih partnerjih.

Pogoste rdeče zastavice vključujejo pretirano nadzorovano vedenje, negotovost vase in nizko samospoštovanje, kakršno koli zlorabo, vključno z zlorabo substanc, soodvisnost in narcistične lastnosti ali pomanjkanje zaupanja.

Bodite pozorni na morebitno izmikanje sogovornika. To lahko vključuje nejasnost glede časa in kraja, neobčutljivost za vaše potrebe in občutke ter tiste, ki razmišljajo o preteklih razmerjih, ali tiste, ki ne morejo nehati govoriti o svojih bivših.

Druge pogoste rdeče zastave so lahko, ko je narcis nesramen do natakarja ali osebja, obseden s svojo samopodobo, se pretirano odziva na običajne situacije ali nekomu namenja preveč pozornosti in naklonjenosti.

Profimedia

Rožnate zastavice:

Rožnate zastavice so namenjene prepoznavanju določenih lastnosti ali vrednot, ki jih ima vaš partner in bi vas lahko v prihodnosti motile – nekaj, kar se lahko spremeni v rdečo zastavico ali odvrne.

To je lahko povezano z različnimi političnimi stališči, moralnimi prepričanji, različnimi mnenji o stvareh, ki so vam pomembne in kaj si želite v prihodnosti.

Pogosto opazimo par, kjer si ena oseba želi otroke, druga pa ne, oba ostaneta v razmerju in mislita, da si bo druga oseba sčasoma premislila.

Še ena rožnata zastava, na katero morate biti pozorni, so različni jeziki ljubezni in načini komuniciranja – če jih ne prepoznate v zgodnji fazi razmerja, se lahko to spremeni v rdečo zastavo, ne da bi opazili, dokler ne postane ovira prevelika.

Zelene zastavice: 

Na splošno je pripoved o zmenkih povezana z opozorilnimi znaki, česa ne smemo početi in komu se izogibati, vendar se le redko osredotočimo na znake, na katere bi morali biti pozorni kot na pozitivne in vsesplošne.

Nekaj, za kar verjamemo, da bi moralo biti standard v vsakem razmerju, je medsebojno zaupanje in spoštovanje, saj vas brez tega čaka toksičen odnos. 

Imeti jasne meje in drug drugemu dovoliti, da sta individuuma, je prav tako pomembna zelena zastava. Zdrav partnerski odnos namreč predstavlja dva posameznika, ki se odločita živeti skupaj in sta še vedno zvesta svoji osebnosti.

Zelene zastavice govorice telesa se morda ne zdijo tako enostavne za prepoznavanje, vendar so enako pomembne in so lahko ključne, če veste, na kaj biti pozoren. 

Izražanje zaupanja v potencialnega partnerja, še posebej, če se vam veliko smehlja in vam je prijetno v njegovi družbi, je takojšnja zelena zastava in signal za potencialno dober odnos. 

Druga zelena zastava je, da si vzamemo čas za medsebojno spoznavanje in spoštovanje interesov drug drugega.

Poleg tega ravni komunikacije pomenijo, da ste lahko drug do drugega pošteni in znate en drugemu prisluhniti. Oba partnerja si vzameta čas drug za drugega in si vzameta čas drug za drugega. 

viri:

https://bit.ly/3JaaJoZ