Katere vrste narcisov obstajajo in kako jih prepoznati?

19. 11. 2023
Deli
Katere vrste narcisov obstajajo in kako jih prepoznati? (foto: Profimedia)
Profimedia

Pogosto govorimo o vrsti, ki je najbolj izrazita, a narcise je včasih težko prepoznati. Preverite, kako si pomagati.

Vse več se govori o narcisih in o tem, kako zelo so v resnici toksični. Odnos z narcisom je lahko izjemno škodljiv, v določenih primeren celo nevaren.

V splošnem narcisom pripisujemo naslednje lastnosti:

  • Pomanjkanje samozavesti;
  • Pomanjkanje empatije;
  • Svojeglavost;
  • Težave z jezo;
  • Občutljivost;
  • Pretirano obremenjevanje z ugledom in mnenjem okolice.

Narcisi svoje lastnosti lahko kažejo na različne načine in včasih jih je kar izziv prepoznati. Da bi prepoznavanje bilo lažje, je ključno, da poznate vse 3 vrste narcisov:

  • Ekshibicionistični narcisi: želijo biti občudovani;
  • Prikriti narcisi: želijo biti povezani z nekom, ki ga občudujejo;
  • Toksični narcisi: želijo dominirati in v drugi osebi vzbuditi občutke manjvrednosti.

Ekshibicionistični narcisi

V to skupino spadajo tisti posamezniki, na katero večina ljudi pomisli, ko sliši besedo "narcis". Radi so v središču pozornosti, navzven delujejo zelo komunikativni, zabavni in samozavestni. Nikoli ne priznavajo svojih napak in želijo, da jih drugi dojemajo kot popolne.

Pod samozavestno fasado pa se skrivajo veliki dvomi vase. Ekshibicionistični narcisi težko sprejmejo, če se kdaj motijo in pričakujejo, da se bodo vsi ostali strinjali z njimi. Izjemno so občutljivi na kritike, tudi, če so dobronamerne. Da bi prikrili lastno pomanjkanje samozavesti pa so sami pogosto pretirano kritični, celo nesramni do drugih.

V odnosih so takšni narcisi zelo ukazovalni. Niso pripravljeni sprejeti mnenja drugega, kaj šele, da bi ga upoštevali. Ob sebi imajo ljudi, ki jih občudujejo in jim nenehno zagotavljajo, kako zelo krasni so.

Prikriti narcisi

Prikriti narcisi se ne marajo javno izpostavljati. Vseeno si želijo biti občudovani, a na bolj subtilen način. Pogosto poiščejo načine, kako se povezati z ljudmi, religijami ali drugimi lastnosti, ki jih bodo ljudje občudovali.

V splošnem so prikriti narcisi še bolj negotovi, kot ekshibicionistični narcisi. Ko so v središču pozornosti, se počutijo preveč izpostavljene ali ranljive, da bi v tem uživali in preplavi jih strah, da bi drugi videli njihove pomanjkljivosti.

Tudi v odnosih si prikriti narcisi izberejo ljudi, za katerimi se lahko "skrijejo". Izbrali bodo partnerja, ki ga družba občuduje, saj si na tak način želijo doseči, da bi družba občudovala tudi njih same.

Toksični narcisi

V to skupino sodijo tisti narcisi, ki so najbolj zlobni, nesramni, celo agresivni. Ne zadovoljijo se s tem, da so v središču pozornosti; potrebujejo polno prevlado nad drugimi. Lahko bi rekli celo, da imajo sadistično žilico in na nek način uživajo takrat, ko prizadenejo druge.

Toksični narcis je lahko šef, ki vsak dan nesramno skritizira človeka pred celo pisarno, lahko pa se pojavi tudi v nekoliko bolj "nedolžni obliki". Toksični narcis je denimo lahko tudi tista teta, ki vas pred vso družino vpraša, zakaj ste se zredili.

V odnosu so toksični narcisi izjemno dominantni. Njihov glavni cilj je, da so boljši od vas in da se vi ob tem počutite manjvredne. Svojih bližnjih nikoli ne pohvalijo, temveč raje iščejo načine, kako jih bodo ponižali in razvrednotili.

Če tudi vi opažate, da ste v odnosu z narcisom, je ključno, da svoje dobro počutje postavite na prvo mesto in se umaknete iz odnosa, ki vam škodi.

Morda bi vas zanimal tudi podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger