Ko zvok spravlja ob pamet: Kaj je mizofonija in kako jo prepoznate?

6. 12. 2023
Deli
Osebe, ki trpijo za mizifonijo, lahko zmotijo že povsem običajni zvoki, kot sta dihanje in požiranje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekatere spravlja ob živce glasno govorjenje ali kričanje, toda povsem drugače je s posamezniki, ki jih lahko neizmerno razdraži že kakšen vsakdanji zvok kot je zvok dihanja ali požiranje sline. 

Mizofonija velja za zelo redko duševno težavo. Prvi simptomi se navadno pojavijo že v otroštvu, toda z odraščanjem in kasneje, osebo razdraži vse več zvokov.  

Osebe, ki trpijo za mizofonijo, lahko razdražijo povsem običajni zvoki, kot so kašelj, zvok dihanja, žvečenje žvečilnega gumija, cmokanje, požiranje, zven korakov ali praskanje po površini, ki jih večina ljudi niti ne opazi pretirano.

Ob pojavu zvokov lahko nekateri ljudje doživijo močan val negativnih občutkov

Ljudje, ki imajo duševno motnjo mizofonijo, lahko povsem iztirijo običajni zvoki, ki jih navdajo z močnimi negativnimi občutki. Najpogosteje je to jeza, bes in tesnoba. Strokovnjaki so mnenja, da osebe, ki trpijo za tovrstno motnjo najbolj razdražijo zvoki, ki jih oddajajo njihovi najbližnji, na primer družinski člani ali prijatelji.  

»V nasprotju z ljudmi, ki pravijo, da jih moti, da nekdo med filmom v kinu gloda čips, ljudje z mizofonijo resnično trpijo,« pojasnjuje Damiaan Denys, profesor psihiatrije na Univerzi v Amsterdamu.

Ne spreglejte:

Pri blažji motnji se da simptome ublažiti, toda pravega zdravljenja ni

V zelo hudih primerih mizofonije se ljudje popolnoma izolirajo, da se izognejo vsem zvokom, ki jih motijo. To pa po drugi strani vodi v umikanje vase in depresijo, poroča mentalfloss.com.

»Gre za sodobno duševno motnjo. Pogovarjali smo se z 42 ljudmi s podobnimi simptomi in razkrili so nam, da se izogibajo kakršnim koli družabnim aktivnostim, čas preživljajo večinoma s slušalkami na ušesih. Vsakodnevni poskusi, da ničesar ne slišijo jim povzročajo velik stres. Znajo biti agresivni, čeprav vedo, da je to nesprejemljivo vedenje. Toda to je močnejše od njih,« so pojasnili znanstveniki iz Amsterdama.  

Osebe, ki trpijo za mizofonijo, imajo večkrat tudi druge duševne motnje

Prav tako so znanstveniki predstavili diagnostične kriterije, ki bi mizofonijo uvrstili med nove duševne motnje. Nekateri znanstveniki so nasprotujočega mnenja, saj pravijo, da je tovrstna oblika duševnih težav lahko le simptom drugih osnovnih duševnih motenj, kot sta obsesivno-kompulzivna motnja ali generalizirana anksiozna motnja.

Temu pritrjuje tudi dejstvo, da imajo osebe, ki trpijo za mizofonijo, večkrat tudi depresijo in anksioznost, kar je povezano tudi z obsesivno-kompulzivno motnjo. Zaradi tega je težje ugotoviti, ali je razdražljivost na določene zvoke spregledan simptom prej omenjenih duševnih motenj ali se to lahko tretira kot povsem svojevrstna vrsta duševne motnje.  

Margaret in Pavel Jastreboff, znanstvenika z univerze Emory v ZDA, ki sta prva skovala izraz mizofonija, pravita, da so tovrstna duševna stanja povezana z zmanjšano toleranco na zvok. V raziskavi, kjer je sodelovalo 500 študentov je približno 20 odstotkov udeležencev poročalo o klinično pomembnih simptomih mizofonije. Ponovno pa je bilo v omenjeni raziskavi ugotovljeno, da se simptomi pogosto prekrivajo z anksioznostjo, depresijo in obsesivno-kompulzivno motnjo. 

Vir: n1info.hr

Preverite tudi:

Bonus video: Spoznajte Slovenko, ki je obiskala že preko 1400 slovenskih jezer