Nevarne besede – tiste, ki imajo moč, da spremenijo vaše možgane – jih tudi vi uporabljate pogosto?

Nevarne besede – tiste, ki imajo moč, da spremenijo vaše možgane – jih tudi vi uporabljate pogosto? (foto: Profimedia) Profimedia
31. 7. 2021

Dr. Andrew Newberg in Mark Robert Waldman, avtorja knjige 'Words Can Change Your Brain', pišeta, da lahko te besede naredijo veliko škode tistemu, ki jih uporablja, pa tudi tistemu, ki jih prejema.

Nevarne besede = negativne besede

Če bi s pomočjo funkcionalne magnetne resonance merili možgansko aktivnost in vam ob tem pokazali besedo »NE« le za trenutek, dovolj je manj kot sekunda, bi videli nenadno sproščanje stresnih hormonov in nevrotransmitorjev.

Te kemikalije takoj prekinejo normalno delovanje možganov, ovirajo logiko, razum in komunikacijo, pišeta dr. Andrew Newberg in Mark Robert Waldman.

Pravzaprav, če bi oseba, ki trpi za anksioznostjo ali depresijo samo na hitro videla seznam negativnih besed, bi se počutila veliko slabše.

Podoben rezultat je pokazal nevroznanstveni eksperiment 'Ali besede bolijo', v katerem so znanstveniki opazovali odzive na cel seznam negativnih besed - te so subjekti ali slišali ali si jih zamišljali. Povečalo se je sproščanje stresnih hormonov.

Ali pogosto uporabljate negativne besede oziroma razmišljate pretirano negativno?

Prekinite začaran krog.

Negativno razmišljanje oz. negativne besede hranijo same sebe - pogosteje jih uporabljamo, večji učinek imajo. Na spomin, občutke in na čustva.

Če pa negativnost izražamo glasno, se sprosti še več stresnih kemikalij. Dovolj je že, da se denimo ob besedi »NE« le rahlo namrščimo, pa se to ne bo zgodilo le v naših možganih, temveč tudi v poslušalčevih.

Negativne besede, ki jih izrečemo z jezo, lahko naredijo še več škode – povečajo nagnjenost ljudi k neracionalnemu ravnanju. Tudi besede, ki vzbujajo strah, kot so revščina, bolezen in smrt, lahko stimulirajo možgane na negativen način.

Že zaradi druženja z negativnimi ljudmi imamo lahko več predsodkov do drugih.

Ali to pomeni, da moramo negativne besede povsem odstraniti iz našega besednjaka?

Bilo bi nemogoče. Lahko pa se bolj osredotočamo na pozitivno (iščemo rešitve) in tako prekinemo nagnjenost k pretirani skrbi in uporabi negativnih besed tam in takrat, ko to res ni potrebno.

  • PRETIRANO ZASKRBLJENI? VPRAŠAJTE SE ...

Ali situacija resnično predstavlja nevarnost za moje življenje? Običajno je odgovor ne. Hitreje ko boste prekinili to negativnost, hitreje boste lahko ukrepali in našli rešitve.

Preverite: 3 vprašanja, ki si jih zastavite, kadar ste zaskrbljeni ali anksiozni

  • PREKINITE KROG NEGATIVNOSTI

Bodite čuječi. Zavestno se osredotočite na pozitivne besede in podobe. In to takoj, ko se zaveste negativnih misli, ki se vam brez pravega razloga podijo po glavi. Bodite pozorni na to, koliko negativnih besed v resnici uporabljate vsakodnevno - presenetilo vas bo.

Tu je 10 osnovnih pravil za urjenje v čuječnosti (za uspešnejše premagovanje izzivov), ki jih morate preveriti.

Viri:

  • Psichology Today 
  • www.sciencedirect.com
  • Zdenka Nanut Planinšek in Darja Škorjanc Braico (2013). Umetnost učenja. Ljudska univerza Koper-Università popolare Capodistria.
Preberite še: