Pravila za introverte, ki želijo ohraniti svojo dobro energijo

Pravila za introverte, ki želijo ohraniti svojo dobro energijo (foto: Profimedia) Profimedia
15. 10. 2022

Ker so stiki za introverte nekaj težkega in občasno stresnega, je dobro, da postavijo pravila. 

Introverti veste, kako doživljate druženje: ni ravno nekaj, ob čemer vas prevzame navdušenje, kajne? Da preživljanje časa z drugimi ne bo stresno, postavite nekaj pravil, ki naj se jih držijo vsi, ki želijo biti v vaši družbi in predvsem vi sami. 

Kakšna pravila naj torej imajo introverti? 

Brez izkoriščanja

Veliko občutljivejših ljudi in introvertov je po naravi takšnih, da dajejo sebe - svoj čas in trud. To jim ni težko, pravzaprav čutijo, da je tako prav. Zato skušajo pomagati vsakomur, ki jim pride naproti. 

Slej ko prej mimo pridejo tisti, ki samo jemljejo in ne nudijo ničesar v zameno. Tako ne more potekati noben zdrav odnos, gre le za izkoriščanje. Če bo introvert preživel veliko časa s takšnim posameznikom, bo povsem izčrpan (bolj kot običajno, ko se druži) in zdelo se bo, kot da je druženje pravzaprav obveza in zadolžitev. 

Takšen odnos ne bo prinesel nič dobrega, zato ga kar takoj prekinite. 

(Pre)zaposlenost ni lepa čednost

Postalo je moderno, da smo vsak dan prezaposleni in od jutra do večera tekamo po opravkih ter se trudimo za druge, zase pa vedno zmanjka časa. Tako pač je, kajne? Ne ravno. To ni zdravo za introverte, niti za vse ostale. 

Introverti potrebujejo več časa zase kot ekstraverti, ki polnijo svoje baterije z druženji. Introverti radi nekaj trenutkov pa tudi ur in dni preživijo le v svoji družbi. Ni jim dolgčas in skoraj nikoli jim to ni odveč. Časa v samoti se veselijo veliko bolj kot vabila na zabavo. Zato jim tekanje sem ter tja ne bo naredilo nobene usluge. Ničemur se ne bodo morali zares posvetiti in ne bodo morali biti na voljo tako kot takrat, ko imajo veliko energije. 

Čas za vas je nujen, zato ga umestite na urnik. 

Če rečete NE, to pomeni ...

Ne. Tako preprosto je. Introvertom ni lahko, ko morajo zavrniti kakšno pomoč ali kakšno osebo, ki jim ne ustreza, zato pogosto požrtvovalno sprejmejo vse, kar jim je naloženo. 

Ne bo lahko reči ne, a če ste introvert, morate skoraj zagotovo to storiti večkrat. Če niste prepričani, recite vsaj, da boste preverili svoj urnik in povedali, ali imate čas za to in ono. Lahko boste premislili in se odločili, ali nekaj resnično želite narediti, ali bi ponudbo raje zavrnili. Ne bojte se je zavrniti, naredite to prijazno in nihče vam ne bo zameril. 

Niste "preveč"

Dandanes ni težko čutiti osamljenosti, žalosti, jeze, strahu, nesigurnosti ... Občutljivih introvertov se takšna čustva še bolj dotaknejo. In medtem ko so negativna čustva nekaj normalnega in bi si jih morali dovoliti čutiti, lahko nastane problem, če jih ne predelate in se z njimi soočite. 

Introverti radi vse skupaj potlačijo ali se sami spopadajo s takšnimi občutki, čeprav bi potrebovali pomoč. A morate vedeti, da pravim prijateljem, ljubečemu partnerju in družini ne boste nikoli v breme. Ne bodite le vi tista oseba, ki je na voljo vsem, ki potrebujejo nasvet in tolažbo. Povejte, ko boste to potrebovali sami.