Temni in mrzli dnevi so čas za hygge! (kako ga izvajate in kaj to sploh je?)

Temni in mrzli dnevi so čas za hygge! (kako ga izvajate in kaj to sploh je?) (foto: profimedia) profimedia
11. 10. 2022

Morate hygge kupiti, ali ga kje poiskati? Poglejmo, kako ga izvajajo na Danskem, s koder izhaja.  

Ne skrbite, nikamor vam ni treba iti, no, ali pa, če ste se odločili za tretji način izvajanja hygge ... 

Hygge ni kraj ali stvar, ampak občutek. Pomeni udobje, vendar ne nujno v topli dišeči kopeli (ali pa tudi), temveč kot način mišljenja ter, da se udobno počutite v okolju in življenju, kot ga živite trenutno. Je celosten občutek zadovoljstva. 

Kaj vam pričara občutek udobja?

Z odgovorom na to vprašanje boste vedeli, kaj početi in kako prakticirati hygge. In za to ne potrebujete kupa denarja, saj so najboljše stvari običajno zastonj. Hygge ne vključuje dragih daril. 

Tu je nekaj primerov, kaj lahko opišete kot hygge, seveda pa boste sami najbolje vedeli, kdaj se počutite srečno in zadovoljno: 

Glasba je vedno dobra ideja

Nastavite si najljubšo glasbo za ozadje, ko delate za službo, kuhate, pospravljate ... Lahko tudi, kadar preživljate čas z ljubimi osebami. To bo dvignilo vaše razpoloženje in pričaralo pozitivno vzdušje. Poleg tega glasbo lahko poslušate skoraj kadarkoli si zaželite, zato je vaš hygge lahko vedno z vami. 

Knjiga in udoben kotiček

Radi berete? Ali pa si obljubljate že dlje časa, da boste prebrali tisto zaprašeno knjigo na polici? Zdaj je čas! Udobno se namestite, obujte debele nogavice, pokrijte se z mehko odejo in v roke vzemite knjigo. Fizična knjiga naj bi bila boljša od virtualne, ko gre za sproščanje in zdravje oči. 

Večerja s prijatelji

Ko izvajate hygge, ni nujno, da ste sami. Lahko gre za trenutke, ki jih delite s temi, ki vam pomenijo največ. Smeh, dobra hrana in pogovori, ki si jih boste zapomnili - vse to vam pričara hygge. Še bolje bo, če večerjo pripravite doma in se morda dogovorite, da vsak prinese nekaj. 

Oblačila

Ne boste verjeli, ampak tudi z oblačili si lahko naredite hygge. Kako? Enostavno pomislite, v katerih oblačilih se počutite najbolje, samozavestno in udobno. Morda je to pleten pulover, kakšna jopa ali šal ...

Če to že počnete in se odenete v svoj najljubši kos, ko želite čutiti zadovoljstvo in udobje, potem hygge že izvajate, pa tega sploh niste vedeli. 

Vonj

Vonj vam lahko prikliče spomine tudi iz zgodnjega otroštva, kar se vam je verjetno že kdaj zgodilo. Kateri vonji so tisti, ki vas spomnijo na srečne trenutke? Napolnite prostor z njimi! Pomaga vam lahko tudi difuzor, v katerega nalijete nekaj kapljic eteričnega olja in ga zmešate z vodo.