Saj ni res, pa je! Veste, kdo vam laže?

Kdo vam laže? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 11. 2022

Ali znate prepoznati laž? Tu so stvari, ki bi jih morali vedeti, če želite prepoznati lažnivca ... in v svoje življenje vnesti več resnice.

Ali je mogoče vedeti, ali vam nekdo laže? JA! Ko boste znali dekodirati skrita čustva, brati govorico telesa in prepoznati nekonsistentnost trditev, boste lažje prepoznali resnico. 

Filmi, kot je Hvala, ker kadite so vplivali na to, da imamo občutek, da znamo prepoznati vsako še tako majhno laž. Po drugi strani pa komaj ugotovimo, ali nam naš partner laže, ko reče: »Tako dobro izgledaš v teh hlačah, srček!«

Po nekaterih raziskavah naj bi vsako nebesno znamenje imelo svoj način laganja.

Ne glede na vse, za vse lažnivce, majhne in velike veljajo 4 miti, ki jih poskušamo razvozlati.

Mit o laži # 1: Če ljudje medtem, ko se pogovarjajo, gledajo na levo, lažejo.

Čeprav obstaja nekaj znanosti o usmerjanju oči, to NI zanesljiva oblika detekcije laži. Obstajajo natančnejši (in lažji) načini za odkrivanje laži.

Mit o laži # 2: Lažnivci vas ne morejo pogledati v oči.

O lažnivcih pogosto razmišljamo kot o nekom, ki ne upa pogledat v oči. Vendar sodobnih znanstvenih študij, ki bi to potrdile, NI. Pravzaprav vas lahko lažnivci bolj gledajo v oči, ker želijo videti, ali verjamete njihovi laži ali ne. Še več, lahko vas sprašujejo vprašanja, z namenom, da vas zmedejo in postavijo na laž. 

Mit o laži # 3: Otroci so najpogostejši lažnivci.

Čeprav morda mislimo, da otroci veliko lažejo, je njihove laži pogosto najlažje razkrinkati. Študije kažejo, da je otroke do 8. leta starosti precej enostavno razkrinkati, njihove laži pa z leti postajajo vedno boljše.

Mit o laži # 4: E-pošta, besedilna sporočila in neposredna sporočila so polni laži.

Veliko ljudi verjame temu mitu, ker mislijo, da je lažje lagati, ko te drugi ne vidijo ali slišijo. Toda to ne more biti dlje od resnice. Pomemben je namen laganja in laganje samo, ne vir, preko katerega laž sporočamo.

Bistvo: Laži obkrožajo številni miti. Ne verjemite vsemu, kar slišite, samo zato, ker to vidite na televiziji ali berete na spletu. 

Da boste še lažje razkrinkali lažnivca, preberite tudi: 6 življenjskih laži, ki jim (pre)pogosto nasedamo - izognite se jim!

viri: 

https://www.scienceofpeople.com/how-to-tell-if-someone-is-lying/