Se soočate z zimsko depresijo? TAKO lahko izboljšate svoje razpoloženje

Se soočate z zimsko depresijo? TAKO lahko izboljšate svoje razpoloženje (foto: Profimedia) Profimedia
11. 2. 2023

V zimskem času in mrzlih temperaturah, kjer mrazu ni videti konca, se nekateri ljudje počutijo brez energije, motivacije in na splošno nerazpoloženi ter utrujeni. Vzrok za tovrstno slabo počutje je lahko tudi sezonska afektivna motnja (SAM), oziroma zimska depresija. 

Zimska depresija

Zimska depresija je motnja razpoloženja, ki se, čeprav na splošno velja za zimsko težavo, lahko pojavi tudi v drugih letnih časih. Na razpoloženje nekaterih ljudi lahko na primer zelo negativno vpliva tudi poletna vročina. Glavna razlika med zimsko depresijo in drugimi oblikami depresije je, da se pri človeku pojavlja vsako leto ob istem času, vsaj dve leti, izven sezone pa simptomi popustijo.

Zimska depresija se običajno se začne jeseni v pričakovanju dolge, mrzle zime in traja do zgodnje pomladi. V tem času je raven energije pri ljudeh, ki trpijo za to sezonsko afektivno motnjo, nizka, nagnjeni so k izoliranosti in zaspanosti. Lahko pa imajo tudi težave s koncentracijo in se počutijo brezupno. Ljudje s tovrstno težavo lahko izgubijo zanimanje za stvari, v katerih običajno uživajo, in hrepenijo po ogljikovih hidratih, zaradi česar pridobivajo na telesni teži.

Se tudi vi soočate z »zimsko depresijo«? Tako si lahko pomagate:

Izpostavite se zunanji svetlobi

Čeprav je hladno, se toplo oblecite in se vsakodnevno sprehajajte vsaj pol ure. Svetloba vstopa v možgane skozi oči in vpliva na serotonin in dopamin, dva nevrotransmiterja, ki imata pomembno vlogo pri razpoloženju.

Telovadite

Pojdite v telovadnico, v fitnes, na plesne vaje, pilates, karkoli vam ugaja. Zlasti aerobna vadba spodbuja endorfine in lahko pripomore k boljšemu počutju. Vadba pa je tudi dober način za izgorevanje stresa in če vadite v telovadnici ali v skupini, omogoča socialno interakcijo, ki prav tako pomaga k boljšemu počutju.

Odpravite se na izlet

Naredite si občasne izlete, kamor si želite, morda celo krajše potovanje v tople kraje, če si to lahko privoščite. Tako boste lahko »pretrgali« z dolgo in mrzlo zimo in se naužili blagodejnih prednosti izleta ali potovanja.

Družite se

K izboljšanju razpoloženja vam lahko pomaga tudi to, da se obkrožite z razumevajočimi, podpornimi in spodbudnimi ljudmi, ki jim lahko zaupate in vam bodo stali ob strani. S tovrstnimi ljudmi lahko skupaj organizirate tudi različne dejavnosti, večerje, filmske večere in podobna druženja.

Svoje vsakodnevne dejavnosti izvajajte s pogledom na zunanjost

Če je le mogoče, si svojo pisarno uredite tako, da bo vaša miza bližje zunanjosti in soncu. To bo zagotovilo naravno svetlobo, ki bo prav tako pripomogla k dvigu energije.

Spremenite svoj odnos do zime

Namesto da zimo sovražite in jo dojemate kot dolgo neskončno sezono, poskusite izkoristiti njene prednosti, s tem, da se lotite dejavnosti, ki jih pozimi lahko počnete. Morda je to smučanje, sankanje ali drsanje na ledu. Naj bodo to zabavne dejavnosti, ki jih je vredno preizkusiti s prijatelji in ne pozabite, da za zimo vselej pride tudi pomlad. 

Vir: thriveglobal