Zaradi teh napak, ki jih delate zjutraj, se lahko zredite 🤷

Zaradi teh napak, ki jih delate zjutraj, se lahko zredite 🤷 (foto: Profimedia) Profimedia
9. 2. 2023

Pasti, ki preprečujejo, da bi dosegli svoj cilj. In nanje zelo verjetno niste pomislili!

Predolgo spite

Obstaja nekaj precej močnih povezav med spanjem in težo.

Znano je, da premalo spanca vpliva na težo – saj telo izloča več hormonov, ki spodbujajo apetit. Vendar velja tudi obratno: raziskave kažejo, da obstaja povezava tudi "pretiravanjem" s spanjem in povečanjem telesne teže. 

Prekomerno spanje lahko popolnoma zmoti bioritem telesa. Ne pozabite, da ta uravnava skoraj vse vidike delovanja telesa, od imunskega sistema, metabolizma, razpoloženja do apetita. 

Ne posteljete postelje

Samo postiljanje seveda ne bo oklestilo odvečnih kilogramov. Vendar pa veliko razkriva o vaši osebnosti. Med drugim, da ste dovolj disciplinirani, kar bistveno olajša doseganje cilja. 

Pogosto se pripravljate kar v temi oziroma mraku

Seveda obstajajo službe in druge situacije, ki zahtevajo vstajanje v temi, a pogosto se ta navada ohranja tudi na druge dneve.

Venda pa: sončna svetloba ne napolni le zalog vitamina D, jutranja svetloba prebudi vaš metabolizem. Strokovnjaki pravijo, da 20 do 30 minut jutranje svetlobe dovolj, da boste deležni pozitivnih učinkov (tudi na telesno težo).

Izogibate se tehtnici

Študije so pokazale, da redno tehtanje prispeva k lažjemu izgubljanju odvečne teže in vzdrževanju te. 

PREVERITE: Kdaj natanko bi se morali tehtati, če poskušate shujšati

Skoparite pri zajtrku

Vaš prvi obrok dneva je – vsaj tako bi bilo idealno – zajtrk. Začnite ga izpuščati in lakota vas bo pograbila precej pred kosilom ter vas spremljala ves dan. 

Študije so pokazale številne koristi uživanja polnovrednega zajtrka. Z zajtrkom prekinete nekajurno nočno postenje, obnovite zaloge energije, poskrbite za boljšo koncentracijo in obenem telo oskrbite s pomembnimi hranili. Dolgoročno pa lahko pomaga tudi pri uravnavanju telesne teže. 

Z rednimi obroki poskrbite med drugim tudi za nižjo raven hormona grelina, ki spodbuja apetit – in tako ne da bi se sploh zavedali, zmanjšate energijski vnos.

PREVERITE ŠE: 
Prekinitveni post 16:8 – kako pripomore k izgubi telesne teže
ALI PA:
TAKO deluje dieta z obilnimi zajtrki!