Študija pravi, da je mogoče že pred rojstvom otroka ugotoviti, kako se bo moški izkazal v vlogi očeta

Študija pravi, da je mogoče že pred rojstvom otroka ugotoviti, kako se bo moški izkazal v vlogi očeta (foto: Profimedia) Profimedia
14. 7. 2021

Kako veš, kaj sporoča dojenčkov jok? Kaj dojenček tisti trenutek potrebuje … Ko verbalna komunikacija ni mogoča, se moramo zanesti na svojo sposobnost, da bomo prepoznali, kaj nekdo drugi čuti in kaj potrebuje. To je menda mamam prirojeno, kaj pa očejte?

Veliko je že bilo raziskanega o vezi med materjo in novorojenčkom, o starševski intuiciji, no, znanstveniki so se tokrat osredotočili na bodoče očke.

V raziskavi je sodelovalo 39 moških, in sicer v času nosečnosti njihovih partnerk in nato še tri mesece po rojstvu otroka.

V prvem delu so udeleženci opravili t. i. zakaj in kako test. S pomočjo tega se ocenjuje zakaj oseba opravlja nalogo in kako je opravljena oz. kako jo opravlja.

Udeležencem se pokaže serija fotografij posameznikov, ki opravljajo različne naloge, na primer, ena oseba pomaga zapenjati obleko ali gleda stran. Ob vprašanju 'kako' je naloga opravljena, se aktivira področje v možganih, ki je povezano s telesno usmerjenimi mentalnimi procesi. Ob vprašanju 'zakaj' se naloga opravlja, se aktivira socialno vedenjsko usmerjen obdelava misli ali mentaliziranje.  

Ob tem so s pomočjo MRI beležili, katera področja v možganih bodočih očkov so se ob tem aktivirala. Hkrati so znanstveniki merili tudi ravni oksitocina v krvi.

O oksitocinu se pogosto razmišlja kot o ženskem hormonu, vendar ta zapletena možganska spojina vpliva tudi na naše počutje in obnašanje moških.

Naval oksitocina prejmejo ženske ob porodu in ta vpliva na skorajda vse, od povzročanja popadkov do pripravljanja telesa na dojenje. Pri moških pa igra oksitocin pomembno vlogo denimo pri reprodukciji – pomaga sproščati spermo.

Oksitocin je povezan tudi z zaupanjem in empatijo ter vpliva na spomin, razmišljanje in naše družabno življenje.

Tri mesece po rojstvu otroka

V drugem delu so moški poročali o svojih prepričanjih o starševstvu.

In moški, pri katerih je bil aktivnejši predel možganov, povezan s 'teorijo uma', so poročali o bolj sočutnem, razumevajočem starševstvu.

Teorija uma je temelj socialnih interakcij, s pomočjo te lahko napovedujemo potrebe in spoznavamo ter razlagamo vedenje, lastno in vedenje drugih. Zadnji dve stvari sta ključni, ko imamo opravka z dojenčkom in verbalna komunikacija ni mogoča.

Pri moških, kjer je bila aktivacija visoka prav v tem predelu možganov, je bila tudi raven oksitocina v krvi višja. Ti očetje so poročali o vzgoji, ki jo bolj vodijo dojenčki – sledijo njihovim 'sporočilom', kaj potrebujejo –, in je prisotne več fizične bližine.  
Tako bodo z analizo možganov, preden bo moški postal starš, morda lahko napovedali, kakšen bo njegov stil starševstva, pravijo strokovnjaki.

Za konec

O starševstvu pogosto razmišljamo kot nečem, kar je intuitivno (mamam) – da lahko mame preprosto razumejo dojenčka in se z njim povežejo na poseben način, po mnenju očetov precej zahteven.

Še vedno ne razumemo v popolnosti, kako se moški možgani pripravijo na starševstvo, toda ta študija bi lahko pomagati preoblikovati idejo, da se mame lahko povežejo z novorojenčkom na način, na katerega se očetje ne morejo, pravi Darby Saxbe, profesorica psihologije in ena izmed avtoric študije. 

Na to lahko gledamo kot na spretnost. »Obstajajo resnično obetavne raziskave, ki kažejo, da se je empatije dejansko mogoče naučiti,« je še povedala Saxbe.

Vir: Theory of mind processing in expectant fathers: Associations with prenatal oxytocin and parental attunement
Preberite še:
Ali pa preverite: