Ta vedenja vas nezavedno oblikujejo v toksično osebo

Ta vedenja vas nezavedno oblikujejo v toksično osebo (foto: Profimedia) Profimedia
15. 2. 2022

Morda veliko energije in časa porabite za prepoznavanje toksičnih odnosov v svojem življenju – toda kako pogosto razmislite o sebi? Kaj pa, če imate vi sami nekatere toksične lastnosti in jih nezavedno izražate v odnosih z drugimi?

Resnica je, da včasih tudi najboljši med nami pokažemo toksično vedenje ali vzorce, ne da bi se tega sploh zavedali.

Če želite ugotoviti, ali v sebi nosite takšne vzorce, ki nakazujejo na toksičnost, berite dalje.
Profimedia
Tu je nekaj oblik vedenja, ki vas nezavedno oblikujejo v toksično osebo:

Kontrola 24/7

Če ste oseba, ki partnerja (ali pravzaprav tudi prijatelja/prijateljico) preprosto ne izpustite izpred oči, vse želite početi skupaj in vedeti za vsak njegov/njen korak, to lahko hitro postane toksično. Obstaja tveganje, da se bo ta oseba počutila ujeto. Stvari se lahko zapletejo. Ne pozabite, komunikacija je bistvo vsakega zdravega odnosa in lahko reši številne težave.

Menite, da so drugi odgovorni za vašo srečo

Vedno pričakujete, da vas bodo drugi osrečili – ko boste slabe volje, ko bo za vami slab dan, ko vam nekaj ne uspe … Primer: prijatelju poveste, da je za vami slab dan. Postrežete z vsemi podrobnostmi in o tem, kaj vas je najbolj spravilo v slabo voljo. Nato v istem trenutku pričakujete, da bo ta oseba vso to negativno prevzela nase in storila nekaj, da se boste vi počutili dobro. Ne pozabite, vsak je sam odgovoren za svojo srečo. Pričakovati, da bo nekdo drug skrbel za vašo srečo, je toksično. Morda ima tudi ta prijatelj slab dan.

Za vas je vse tekmovanje

Če nekomu poveste, da ste doživeli podobno izkušnjo, je nekaj povsem drugega, kot če poskušate na vsak način dokazati, da je bilo vam težje. V prvem primeru se poistovetite z osebo in uporabite emaptijo za povezovanje. V drugem gre za toksično tekmovanje.  

Niste pripravljeni sklepati kompromisov

Seveda ima vsak od nas določene ideje in želje. Toda v vsakem odnosu – romantičnem ali prijateljskem – mora biti posameznik pripravljen sprejemati tudi kompromise. Ko se srečata dve različni mnenji, je kompromis nujen.

Vse in vsakogar želite »popraviti«

Nekateri so po naravi t. i. reševalci. Morda ste bili vzgojeni tako. Ali pa vas povsem nezavedno pritegnejo odnosi, podobni tistim, v kateri ste bili nemočni, ko ste bili mlajši. Ali pa preprosto zelo radi ponujate rešitve. Toda to je oblika čustvenega dela in ko se to nakopiči, tako se tudi vaše stiske in zamere.

Povedano preprosto: drugi ljudje niso vaš projekt. In samo zato, ker veste, da lahko rešite njihov problem, to še ne pomeni, da bi ga morali.

Menite, da bo opominjanje na napake pomagalo osebi, da se bo spremenila

Ena najbolj grozljivih situacij: ko vas oseba pred vsemi zbranimi osramoti zaradi »napake«, misleč, da vas bo to spodbudilo k spremembi. Primeri, ki se pogosto dogajajo, ko se zbere cela družina. Če to počnete, vedite, da je boleče in odtujujoče.

Namesto tega bi lahko rekli le tej osebi preprosto, opazil/a sem spremembo, tukaj sem, če bi se želel/a kadarkoli pogovoriti o tem.

Preverite: