Zakaj je imeti sestro zakon?

Zakaj je imeti sestro zakon? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 9. 2019

Seveda se večini otrok in najstnikom zdi, da se težko najde, kaj bolj nadležnega kot je sestra, in da bi bilo krasno biti edinec ali imeti vsaj starejšega brata, a v resnici je ravno obratno – sestre so zakon. 

Če vas je sestra ravno spravila ob živce in bi jo najraje utopili v žlici vode, potem preberite naslednje izsledke, ter jo takoj vrzite v zrak in objemite, kajti dobro vpliva celo na vaše zdravje, samozavest in vsakodnevno razpoloženje.

Zaradi sester ste bolj pozorni in optimistični

Otroci ženskega spola so pravi učitelji komunikacije med družinskimi člani. Zaradi sester se tudi bratje naučijo bolj spoštljivo in bolj vešče komunicirati z ženskami, so ugotovili na severnoirski univerzi v mestu Ulster. Prav tako je ženska pamet, pa čeprav otroška, zelo dobrodošla v stresnih situacijah kot so smrti in ločitve, takrat znajo sestre veliko bolje reagirati na situacijo. Dokazano je, da dekleta v večini izberejo harmonijo in solidarnost med družinskimi člani, da znajo držati skupaj in predvsem znajo izraziti svoja čustva, kar pomaga vsem okoli njih.

Izboljšajo čustveno počutje in samozavest

Nedavno je revija za družinsko psihologijo (Journal of Family Psychology) objavila rezultate študije, ki jo je vodila univerza iz Brighama, v kateri je sodelovalo 395 družin, ki so imeli otroke moškega in ženskega spola, vsi pa so bili stari od 10. do 14. let. Ugotovili so, da so bile sestre tiste, ki so v družino prinesle več smeha in zadovoljstva, da so k dobremu razpoloženju pripomogle vsem članom družine, prav tako pa so bile bolj sočutne kot bratje. Ni bilo pomembno ali so bile sestre mlajše ali starejše od bratov, ni pa smelo biti prevelike starostne razlike.

Prav tako se je pokazalo, da sestre pripomorejo, da so sorojenci bolj samozavestni in imajo bolj pozitiven pogled na svet. Prav tako so sestre tiste, ki pokažejo bratom, kako se zakoplje bojna sekira, da je ponovno mir v hiši.

Sestre kažejo sočutje in sklepajo kompromise

Sestre imajo vedno neskončno rade svoje brate in seveda tudi sestre ter to tudi rade pokažejo v družbi. Sestre so tiste, ki vam bodo prve pokazale sočutje ob različnih problemih, ki jih ne boste mogli deliti s starši. Prav tako so odlične pogajalke in diplomatke, tako da znajo sklepati dobre kompromise. Sestro je vedno pametno imeti na svoji strani, ko greste v kakšna pogajanja s starši. To so dragocene lekcije, ki vam bodo pomagale tudi kasneje v življenju.

Avtor: L.T. 

Preberite še: 7 stvari, ki vam polepšajo dan!  ali 7 stavkov, ki jih rečejo le mame.