Kruh lahko pečemo tudi na žaru: Tu so 3 preprosti recepti

4. 6. 2020
Deli
Kruh lahko pečemo tudi na žaru: Tu so 3 preprosti recepti (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj ne bi bilo super, če bi lahko svež kruh spekli kar zunaj? Lahko ga. Na žaru. Za začetek smo pripravili tri preproste recepte, ki jim dajte priložnost na naslednjem pikniku.

Kruhova nabodala z olivami

Za 4 osebe potrebujete:

  • 300 ml mlačne vode
  • 20 g kvasa
  • 1 žličko soli
  • 1 žlico medu
  • 320 g pšenične moke
  • 100 g črnih oliv brez koščic

Priprava:

V skledo zlijte 300 ml mlačne vode in vanjo nadrobite kvas ter primešajte sol in med.

Primešajte še moko in zgnetite testo (gnetite približno 10 minut). Nato dodajte sesekljane olive in testo 1 uro pustite vzhajati na toplem.

Iz koso testa oblikujte kroglice, nabodite jih na nabodala in jih položite na rob žara.

Pecite jih 10 do 15 minut in jih v tem času nekajkrat obrnite.

Postrezite jih s pečeno zelenjavo, pestom ali katero drugo žar specialiteto. Na koncu članka najdete nekaj idej.

Zeliščne kruhove paličice

Za 12 kosov potrebujete:

  • 42 g kvasa
  • 1 žličko sladkorja
  • 600 g moke + moko za delovno površino
  • 150 ml mleka
  • 2 žlički soli
  • 1 žličko posušenih zelišč (timijan, rožmarin, origano)

Priprava:

Zmešajte kvas, sladkor, dve žlici moke in tri žlice mlačnega mleka. Mešanica naj na toplem vzhaja 5 do 10 minut.

Preostalo moko presejte v skledo. Dodajte sol, zelišča in kvašeno mešanico. Dodajte še preostalo mleko in približno 150 ml mlačne vode, zgnetite testo in ga pustite vzhajati 60 minut.

Testo razvaljajte v debelejši pravokotnik in ga zrežite na 12 dolgih trakov. Spiralasto jih navijte na lesene paličice in jih na žaru z vseh strani pecite približno 15 minut.

Zelenjavna pizza

Za 4 osebe potrebujete

Za testo:

  • 220 g moke
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 rumenjak
  • Sol

Za solato:

  • 1 veliko rdečo čebulo
  • ½ majhne bučke
  • 2 velika šampinjona
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • ½ žličke limoninega soka
  • olje za peko

Priprava:

Zmešajte moko, 2 žlici olja, rumenjak, ½ žličke soli in 100 ml vode. Zgnetite trdno testo. Oblikujte ga v kroglo, ga zavijte v folijo za živila in ga 30 minut pustite stati na sobni temperaturi.

Olupljeno čebulo narežite na obročke. Bučko po dolgem zrežite na rezine, očiščena šampinjona zrežite na rezine, čebulo in bučke razporedite po žaru in nato še gobe in češnjeve paradižnike. Malce popecite.

Testo razdelite na 4 dele in jih okroglo razvaljajte. Zmešajte paradižnikovo mezgo, limonin sok in malce soli ter z mešanico premažite testo. Pokrijte s popečeno zelenjavo in vsak kiš na naoljenem žaru pecite 10 do 12 minut.

Nasveti:

  • Kruh pecite na robu žara - naj ne bo direktno nad žerjavico oz. ognjem.
  • Če pečete hlebček, bo bolj enakomerno pečen, če ga boste pekli pokritega, denimo na kamnu s cloche pokrovom.

Zraven lahko seveda postrežete tudi druge specialitete z žara

Priporočamo:

Še več nasvetov in receptov za najboljši piknik preverite v rubriki Sezona piknikov!

*Fotografije so simbolične

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord