Strokovnjak svetuje: Diabetes in glivične okužbe

Strokovnjak svetuje: Diabetes in glivične okužbe (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 7. 2013 Promocijsko sporočilo

Bolniki s sladkorno boleznijo so veliko bolj dovzetni za različne okužbe, med njimi postanejo pogostejše in trdovratnejše tudi glivične.

Živjo,

sem Mihaela in 5 let nazaj so mi postavili diagnozo diabetes. Od takrat sem precej spremenila svoj stil življenja in prehrano, vseeno pa me zanima, kako lahko preprečim glivične okužbe. Glede na to, da sem zasledila, da smo bolniki z diabetesom še dodatno dovzetni za te nadloge.

Strokovnjak svetuje

Pozdravljena,

znano je, da so bolniki s sladkorno boleznijo veliko bolj dovzetni za različne okužbe, med drugim tudi glivične.

Najpomembneje je, da imate krvni sladkor čim bolj v priporočenih vrednostih in da upoštevate vsa navodila, ki jih dobite pri diabetologu, dietetiku itd.

Pomembni so tudi splošni ukrepi zaščite stopal in drugih predelov kože na vseh javnih mestih (savne, bazeni, fitnes, čakalnice). Nohte si lahko zaščitite z Urgo filmogelom proti glivičnim okužbam nohtov, kožo pa s protiglivičnimi kremami, ki se dobijo v prosti prodaji v lekarni.

Lep pozdrav,

Tadeja Mantel Hauptman

Če ste se tudi sami srečali z glivično okužbo, se lahko z vprašanjem obrnete na dr. med., spec. druž. med. Tadejo Mantel Hauptman. Več na povezavi Vprašajte strokovnjaka.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri