Vprašanje:

Ali je priporočljivo piti proteinske napitke

Pozdravljeni! Zanima me, ali so proteinski napitki, ki jih kot dodatek k prehrani lahko kupiš v trgovinah s športno prehrano, zdravi oziroma ali lahko dolgoročno uživanje teh negativno vpliva na zdravje. Sama se ukvarjam s športom 5 do 7-krat tedensko in pijem te shake za boljšo regeneracijo telesa in zadosten vnos beljakovin. Kolikšna je zgornja meja, da ne uživam preveč beljakovin? Kakšna je razlika med običajnimi proteinskimi napitki, ki jih kupim v trgovini s športno prehrano in shaki Herbalife? Kateri so kvalitetnejši oziroma bolj primerni za hujšanje ali vzdrževanje telesne teže? Najlepšsa hvala za vaše odgovore! Lep pozdrav, Mojca

Odgovor:

Zdravo, Mojca!

Zanimivo vprašanje.

Proteinski napitki se običajno uporabljajo kot dopolnilo v prehrani ljudi, ki potrebujejo večje količine proteinov v svoji vsakodnevni prehrani. Običajno so to vrhunski športniki, rekreativni športniki in nekateri bolniki, ki potrebujejo večje količine proteinov v prehrani.

Bistvo vsega je, da so proteinski napitki koncentrirani proteini. To pomeni, da ne obremenjuješ želodca, če potrebuješ večje količine beljakovin v prehrani. Gre za to, da če hoče športnik v normalni hrani dobiti dovolj proteinov, bi moral nenehno skrbeti ali ni morda zaužil preveč maščob ali ogljikovih hidratov, ki se lahko nahajajo v običajni proteinski hrani (recimo meso).

Moraš pa vedeti, da se proteinski napitki razlikujejo drug od drugega. Nekateri so narejeni na osnovi soje, nekateri na osnovi sirotke, itd. Vsak proteinski dodatek lahko (ali pa ne) vsebuje tudi dodatke, za katere je dobro, da veš da obstajajo. Pozanimaj se, če ima tvoj izbrani napitek dodano umetno ali naravno aromo.

Dobro je ugotoviti, ali je koncentracija proteinov v prašku skoraj 100 % ali pa so jim dodani ogljikovi hidrati. 'Weight-gainerji' so na primer praški, ki pomagajo povečati telesno težo in so mešanica proteinov, ogljikovih hidratov in maščob.

Sam ti odsvetujem pitje proteinskih napitkov, če v že vsakodnevni prehrani zaužiješ dovolj proteinov. Recimo vrhunski športniki in body-builderji, ki hočejo povečati mišično maso, potrebujejo 1,8 g proteinov na kg telesne teže. To pomeni, če tak športnik tehta 70 kg, potrebuje vnesti v svoje telo približno 126 g proteinov na dan.

Pri rekreativcih, ki zmerno trenirajo in uživajo preveč proteinskih napitkov, se lahko zgodi preobremenitev jeter in celotnega telesa s sečnino in amonijakom.

Namreč, proteini se v telesu razgradijo v aminokisline. In če v mišicah ni sprožen proces anabolizma (=vgrajevanja aminokislin iz v mišično tkivo), se odvečne aminokisline deaminirajo (odstrani se odvečni dušik) in nastaneta škodljiva odpadna produkta sečnina in amonijak. Zato imajo ljudje, ki uživajo preveč proteinske hrane izrazito rumen seč, njihova koža ima smrdljiv vonj, itd. Torej, preveč proteinov je lahko škodljivo za telo.

Dejstvo je, da se odvečni proteini v telesu metabolizirajo in spremenijo v ogljikove hidrate, maščobe in ketonska telesa. To pomeni, da ni dobro konzumirati preveč proteinov v procesu hujšanja.

Glede Herbalife izdelkov: V ozadju je ogromna marketinška mašinerija, ki pač obljublja čudeže. Če nimaš časa pripravljati naravnih obrokov, bi bil Herbalife v redu, tako kot tudi vsak drug proteinski napitek, ki vsebuje dodane vitamine in minerali. Glede drugih proizvajalcev - pozorna bodi tudi na to, kje izdelujejo osnovne sestavine, kakšne so njihovi certifikati, itd. Dejstvo pa je, da v današnjem hitrem času nekateri ljudje preprosto nimajo več časa pripravljati kvalitetno proteinsko hrano in očitno njim odgovarjajo takšni instant napitki.

Za hujšanje so primerni shake napitki, ki vsebujejo samo proteine in čim manj ogljikovih hidratov oz. v tolikšni meri, da dajo dovolj energije (še boljše pa nekaj manj (logično, a ne?) do naslednjega obroka. Namreč, če boš pridno trenirala, ti bodo proteinski napitki koristili, ker bo tvoje telo imelo dovolj aminokislin na voljo za izgradnjo in popravilo mišičnih tkiv, tetiv, itd. zaradi manjka ogljikovih hidratov pa boš telo počasi navadila na kurjenje odvečnih maščobic, ki se nahajajo v maščobnih celicah.

Gre za nekaj trikov, kako telo prisiliti, da začne kuriti maščobe kisline in ne toliko ogljikove hidrate.

Robert Pal, svetovalec za prehrano

Odgovarja: Aktivni.si

Sprašuje: Mojca

Tema: Prehrana

Oznake: beljakovine, hujšanje, proteinski napitki, regeneracija, zdravje

Odgovor objavljen: 31. julij 2014.

← Nazaj na vsa vprašanja