Vprašanje:

Ali popijem preveč vode?

Na dan popijem zelo veliko navadne vode, kar iz pipe, saj imamo doma na vasi res dobro vodo. Popijem do 3 litre. Prehranjujem se normalno, pestro zelo malo mesa, 4 obroki dnevno, veliko mlečnih izdelkov in sadja. V sak dan, če se le da, se dobro uro ukvarjam s športom- tečem, kolo. Zanima pa me, če je ob pitju toliko vode nevarno, da z njo odplaknem iz telesa tudi vse elektrolite? Problem je ta, da imam venomer suha usta, tudi na faksu moram vedno imeti pri sebi vodo, pa ponoči moram tudi piti. Zdravnik mi je par mesecev nazaj rekel, da ne rabim tolko piti, da imam to le v glavi, da moram zmanjšat na 1, 5 litra vode, poleg obrokov. Meni to nikakor ne znese. Kaj mislite? Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam! Katarina

Odgovor:

Zdravo, Katarina!

Hvala za izčrpen opis.

Hiperhidracija je stanje povečane vsebnosti vode v telesu. Vsebnost vode v našem telesu se razlikuje in se spreminja med posamezniki, se pa v našem življenju predvsem zmanjšuje od več kot 90 % celotne teže pri plodu, do 74 % pri dojenčku, 60 % pri otroku, 59 % pri najstniku moškega spola, 56 % pri najstnici, do 59 % pri moškem in 50 % pri ženski, vse do 56 % pri starostnikih nad 50. letom in pri starostnicah do 47 %. Razlike pri spolu od najstniških let naprej, pripisujejo razliki v akumuliranju maščob, kot tudi pri starostnikih, kjer mišično maso nadomesti maščobno tkivo.

Telesna voda se distribuira med celicami in znotraj celic. Gibanje vode med celicami in znotraj njih uravnava učinkovit ozmotski in hidrostatični pritisk. Glavnino ionov v medceličnem prostoru predstavljajo ioni K+ in beljakovine, medtem ko so znotraj celic to ioni Na+, Cl- and bikarbonat.

Ločimo 3 različne vrste hiperhidracije:

· Izotonična hiperhidracija -> zastoj vode in natrija (edemi, bolezni srca in ožilja, ciroza);

· Hipertonična hiperhidracija –> intoksikacija z natrijem (predoziranje kortikosteroidov);

· Hipotonična hiperhidracija -> ? vnos vode -> zato se izloča preveč adiuretskega hormona iz hipofize (bolezni

centralnega živčnega sistema, tumor možganov, poškodbe).

Priporočam, da si v medicinskem laboratoriju izmerite koncentracije teh ionov v serumu:

NATRIJ – Na+ (referenčna vrednost: 125 - 146 mmol/l)

KALIJ – K+ (referenčna vrednost: 2, 8 - 5, 5 mmol/l)

KLOR – Cl- (referenčna vrednost: 98 - 105 mmol/l)

Glede na vrednosti teh parametrov v tvojem serumu se bosta skupaj s tvojim osebnim zdravnikom odločila za nadaljne korake.

Če imaš te parametre v mejah normale, tedaj lahko nadaljuješ s pitjem 3l vode na dan.

Lep pozdrav!

Robert Pal, svetovalec za prehrano

www. RobertPal. com

GSM: 031-706-601

Odgovarja: Robert Pal

Sprašuje: Katarina

Tema: Prehrana

Oznake: hiperhidrija, prehrana, voda

Odgovor objavljen: 15. september 2008.

← Nazaj na vsa vprašanja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri