25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

20 napak, ki tekače nikoli ne izučijo

20 napak, ki tekače nikoli ne izučijo (foto: Profimedia) Profimedia
26. 7. 2017

V popolnem svetu bi med  vadbo vedno dali vse od sebe, tekmovali pametno in namenili čas počitku. Živeli bi uravnovešeno in zdravo življenje. Vendar nas nekatere napake nikoli ne izučijo.

Česa se tekači ne morejo odvaditi?

1. Teči pričnejo prehitro. Velik zagon je dobra izhodiščna točka, vendar hiter začetek kmalu prinese zadihanost in izgorelost.

2. Za dolg tek se preveč oblečejo. Čeprav vedno skušajo ugotoviti, kako vroče jim bo med tekom, s seboj vedno vzamejo preveč oblačil. Tako so pripravljeni na vse vremenske razmere, razen na vročino.

3. Na tek brez ogrevanja. Sliši se dobro, ko pomislite, da bi se razgibali in odklopili od celodnevnega sedenja. Vendar brez ogrevanja mišice naslednji dan protestirajo.

4. Za raztezanje po treningu ni časa. Naslednji dan skušajo spremeniti odločitev, vendar je že prepozno. Krči so že tu.

Preberite: 6 top vaj, ki jih naredite na dan počitka 

5. Kadar so zares lačni, se hrani ne morejo upreti niti pred tekom. Po prvih nekaj metrih pa pričnejo razmišljati, kje je najbližje javno stranišče.

6. Ob prvih sončnih žarkih pozabijo na sončno kremo. Nanjo se spomnijo takoj, ko začutijo opekline na obrazu.

7. Premalo časa namenijo počitku. Cel teden teka, en dan počitka in spet na polno. Razen takrat, ko se telo ne strinja in je trening polomija.

8. Polasti se jih negativno mišljenje. Kdo potrebuje zlobnega osebnega trenerja, če lahko sami sebi pravijo, da so počasni in da nikoli ne bodo zmogli preteči enake razdalje kot včeraj.

9. Tečejo prehitro ob dnevih, ki so namenjeni počasnemu, lahkemu treningu. Če ne boli, se ne trudiš dovolj, kajne? No, ni čisto res. Vsi potrebujemo počitek.

10. Ne želijo se odpovedati nobenemu maratonu. Če je sedaj julij in je tekma konec avgusta, bodo treninge »stlačili« v teh nekaj tednov.

11. Ne napolnijo naprav, ki merijo srčni utrip, hitrost, razdaljo in še kaj. Prazen zaslon na uri ali drugi elektronski napravi jih spravlja ob živce.

12. Ne izpustijo vadbe kljub bolečinam. »Samo še ta tek in potem si vzamem nekaj dodatnih prostih dni …«

13. Preveč trenirajo. Prav je, da premikamo meje in od sebe zahtevamo več, vendar moramo biti za nove podvige ustrezno pripravljeni.

14. Ignorirajo vaje za zgornji del telesa. Vendar brez utrditve ne morejo napredovati v  hitrosti. Vaje so »nujno zlo«, ki spremljajo dobre tekače.

15. Izpuščajo trening za moč. »Ne želim imeti mišic, ampak biti tekač.« Vendar trening za moč iz vas ne bo naredil Hulka, ampak bo okrepil telo in omogočil boljši tek.

16. Pozabijo na obrok po teku. Ko napade lakota, pojejo vse, kar najdejo v hladilniku. Uravnoteženi obroki takrat nimajo prednosti.

17. Med vikendom skušajo nadoknaditi vse zamujene kilometre. Proste dni štejejo za izjemno priložnost, da se odpravijo na nekaj podaljšanih tekov, saj morajo preteči natanko toliko, kolikor so si zastavili.

18. Na dan tekme oblečejo nova oblačila, ki se kmalu izkažejo za neudobna. Na spodrsljaj jih še nekaj časa opominjajo odrgnine in razdražena koža.

19. Ne zamenjajo tekaških čevljev, niti takrat, ko že skoraj razpadejo. Ko najdejo tiste prave čevlje, ki so ravno prav uhojeni in se prilegajo nogi, jih ne vržejo v smeti za nič na svetu.

20. Ne pijejo dovolj vode. Ta pa je nujno potrebna za normalno delovanje organizma in posledično dober trening.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri