Bi imeli radi lepšo kožo? Poskusite s tekom

Bi imeli radi lepšo kožo? Poskusite s tekom (foto: Profimedia) Profimedia
15. 2. 2017

Ko razmišljamo o koristih teka, pomislimo na povečano kapaciteto pljuč, boljšo kondicijo, močnejše mišice in kosti ... A obstajajo še dodatni bonusi. 

Pri teku nimajo koristi samo mišice, kosti, pljuča, srce … Povzroči lahko tudi lepšo kožo.

Koža se bolj uspešno razstruplja

Po teku boste dobili lep sijaj kože. Zakaj? Ker se poveča cirkulacija, kar pomeni, da več hranil pride do kožnih celic, kot tudi večja količina kisika. Koža se tako lahko bolj uspešno razstruplja. Boljša cirkulacija pa pomeni tudi, da se celice lažje reproducirajo, čistijo se zamašene pore, ki lahko na daljši rok pomagajo pri težavah z aknami.

Če veliko pijete boste ta proces še spodbudili. 

Tek uravnava hormone

Veliko žensk imate težava s kožo tudi zaradi neuravnovešenih hormonov. Redna vadba, kot je tek, lahko pomaga pri reguliranju hormonov, ki povzročajo težave s kožo. Prav tako nam težave s kožo povzroča tudi stres, ki ga z vadbo omilimo, saj se sproščajo endorfini.

Obstajajo izjeme

Vsako pravilo ne velja za vsakogar. Opozarjajo, da lahko pri tistih, ki imajo kronične težave s kožo, kot so ekcemi ali luskavica, znoj med vadbo izsuši in povzroči pekoč občutek, zato naj se te ljudje posvetujejo s strokovnjakom, kako naj zaščitijo kožo med vadbo, glede na njihovo stanje.

Vir: lifehack.org

Značke: koža tek