Kako izgleda trening či-teka? (+ kaj imajo z njim opraviti zemeljski elementi?)

Kako izgleda trening či-teka? (+ kaj imajo z njim opraviti zemeljski elementi?) (foto: profimedia) profimedia
27. 11. 2019

Bili smo na treningu či-teka, da ga bolje spoznamo tudi v praksi. Če menite, da že veste vse o teku, preverite, kako z njim povezujemo 4 zemeljske elemente. 

Če ne veste, o čem sploh govorimo, pobrskajte tu: Tekači, ste že slišali za či-tek? in Boštjan Tadel: Edini inštruktor či-teka pri nas

Mi pa smo se tokrat odpravili na trening, da preverimo, kako se teorija izkaže v praksi. Najprej poglejmo, kaj ima tek opraviti z zemeljskimi elementi: 

ZEMLJA

Prva stvar, ki jo potrebujemo, je čvrstost telesa. Recimo temu, da postavimo nekakšen steber.* Graditi ga začnemo od temljev (stopal) navzgor. Ko se hočemo začeti premikati, nardimo premik težišča, kar posledično premakne celo telo (ker imamo trdo vzpostavljen steber).

Ta mora imeti dobro prizemljene temelje, zato pozornost najprej posvetimo t. i. stebru in drži telesa. Ko se začnemo premikati, steber ostane nespremenjen (v vseh fazah). 

VODA

Simbolizira mehkobo gibanja, ki je posledica premika težišča. Gibamo se zelo sproščeno in pasivno, ne potrebujemo napora mišic. Ramena mirujejo, znotraj ramen pa mehko niha roka. 

OGENJ

Ko osvojimo držo in se sproščeno premikamo, začnemo dodajati hitrost. Vzemimo primer motorja z notranjim izgorevanjem: ob vsakem premiku batov se zgodi notranja majhna eksplozija (ogenj). V trenutku, ko začnemo pospeševati, se zgodi element ognja.

Na začetku smo iskali sproščenost in pasivnost, v trenutku, ko se pojavi ogenj, pa postanemo aktivni. Še vedno vse temelji na prejšnjih dveh elementih, razlika je le v tem, da spodbujamo akcije in s tem poudarimo amplitudo gibanja. Ne vključujemo delov telesa, ki jih pri teku ne potrebujemo. Upoštevamo pravilo: s čim manj truda narediti čim več. 

ZRAK

Ko vse to znamo in dosežemo, se pojavi zrak. Tu začutimo, kako se zlijemo z naravo. Zgodi se povezava uma, telesa, sproščenosti in mehkobe. To je dar, ki ga dobimo s potrpljenjem in veliko vztrajnosti.

*Kako postavimo t. i. steber?

Upoštevajte naslednja pravila:

  • ravna drža od gležnja do ramen,
  • dviganje gležnja z mišicami trupa,
  • izpopolnjeno delo rok
  • vodenje z dantienom ( v kitajski je to energijsko središče, v zahodni pa težišče telesa)

Nekaj  koristnih napotkov za zimski tek na prostem 

Vsi, ki se boste letos morda prvič opogumili in tekli v naravi tudi pozimi, naj vam povemo, da vas čaka obilica svežega zraka, lahko se izognete virusom in občudujete spreminjanje narave, ki se pripravlja na spanje. 

1. Ne oblecite se preveč, saj se boste že po nekaj metrih teka ogreli in se začeli potiti - tako kot bi tekli poleti. Če se oblečete kot čebula (več slojev), ne boste imeli težav, saj lahko eno plast slečete. Vsekakor naj vam ob odhodu ven ne bo prijetno toplo ali celo vroče.

2. Omislite si kapo, saj vas kmalu lahko zaustavijo boleča ušesa ali glavobol zaradi prepihane glave. 

3. Tudi tek v dežju je lahko zabaven, če ste nanj ustrezno pripravljeni. Najbolje bo, da na glavo poveznete kapo s ščitnikom, ki bo preprečevala, da bi dež zašel v oči. Oblecite nekaj nepremočljivega, vendar naj stvar vseeno diha, drugače se boste skuhali. Čevlji naj bodo nepremočljivi, v splošnem pa se pripravite na to, da boste premočeni. Potem vas tako ali tako čaka topla prha, oblačila pa se bodo tudi posušila. 

4. Ženske si ob deževnih dnevih obvezno spnite lase, tudi če običajno tečete brez čopa, saj ne želite, da se vam lepijo na obraz in vas ovirajo. 

5. Ne pozabite na hidracijo! V hladnem ali deževnem vremenu morda ne boste imeli občutka, da ste žejni, vendar to ne pomeni, da lahko pijete manj. Še vedno morate nadomestiti tekočino, ki jo s tekom izgubite. 

6. Ob prihodu domov takoj slecite premočena oblačila in se s tem izognite prehladu ter virusom, ki prežijo na vas v prepotenih oblačilih. 

Pripravljeno po pogovoru z Boštjanom Tadelom

Pripravila: Anja Horjak