Kako ji je uspelo preteči 6 maratonov brez enega samega tekaškega treninga

Kako ji je uspelo preteči 6 maratonov brez enega samega tekaškega treninga (foto: Profimedia) Profimedia
29. 11. 2017

Spoznajte Claire Nicodemus, 31-letno tekačico, ki je že 6 maratonov pretekla brez enega samega tekaškega treninga.

Zakaj, in še pomembnejše, kako ji je to sploh uspelo?

Kot je povedala za revijo Women's running, je preprosto želela vedeti, ali zmore. »Rekli so mi, da bo težko. Toda jaz lahko izberem drugače – zato sem si rekla, da bo lahko.«

Prvi takšen maraton je pretekla leta 2013. 'Girls On The Run', maraton z dobrodelno noto. Kljub dobri spodbudi ni šlo povsem brez težav, a na koncu je tekmo le uspešno zaključila. Z mislijo na deklice, ki se vsak dan borijo, da ostanejo močne. Pomislila je, da se njen boj z nekaj kilometri ne more primerjati z vsem, s čimer se vsak dan srečujejo one.

Od takrat je Claire odkljukala še pet maratonov, vključno z Disney 'Dopey' Challenge tekom – 4 dni, 4 tekme, 78 kilometrov.

Foto: marathonfoto.com

Kako ji je uspelo brez tekaških treningov?

Namesto tipičnih tekaških treningov je izbrala HIIT vadbo. Trenirala je vsak dan, vadba pa je vključevala vaje s kettlebelli, vojaške poskoke, kickbox … Uči tudi vadbo Kosama, ki je prav tako kardio vadba. Če ni trenirala, je čas preživljala zunaj in veliko hodila.

Takšen način treniranja v resnici pomaga?

Dr. Todd Miller, vodja športne kardiologije na kliniki Mayo in tudi sam maratonec, pravi, da nekateri takšni treningi vključujejo mišice maksimalno in povzročijo dovolj velik stimulus za njihovo izboljšanje, kar pomaga tudi pri teku. Kakršnakoli kardio vadba pa je dobra za krepitev srčne mišice.  

Vendar hkrati poudarja, da v fitnesu ni bližnjic.

Če želite biti hitrejši in izboljšati vzdržljivost, morate izboljšati mišice, ki jih uporabljate. Nekaterim športnikom pri tem »pomaga« genetika. Ta ima lahko precejšen vpliv na sposobnosti. Toda vsak posameznik lahko s treningom izboljša prav vse sposobnosti, morda le ne v enaki meri kot njegov sotekmovalec.

Tek kot meditacija

Claire tek hkrati predstavlja tudi meditacijo, s pomočjo katere se spopada s trenutnimi težavami v življenju. Na prvem teku se je odločila, ali naj obdrži službo, drugi ji je pomagal pri odločitvi glede razmerja. Tek, vizualizacija in pozitiven samogovor ji pomagajo, da se osredotoči na pozitivno v svojem življenju, pravi.

Njen naslednji cilj: v enem mesecu preteči tri maratone.

Preberite še: Zgodba 65-letne Diane, ki vas bo motivirala: Ko bomo z vnuki skupaj pretekli 10 kilometrov, bo to moja olimpijska medalja in

In poskusite: 8 zelo učinkovitih vaj za tekače

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri