Nasveti za nove rekorde: kako postanete še zmogljivejši tekač?

Nasveti za nove rekorde: kako postanete še zmogljivejši tekač? (foto: adidas) adidas
8. 11. 2022 Promocijsko sporočilo

Za vse, ki vam ni dovolj zgolj, da tečete, ampak bi radi v teku tudi napredovali in postali še zmogljivejši, je tu nekaj nasvetov, ki vam lahko pridejo prav.

Preverite tehniko teka

Pravilna tehnika teka je zelo pomembna, saj brez nje ne morete beležiti napredka. Zato pred spreminjanjem česarkoli drugega preverite, ali tečete pravilno. To boste najlažje naredili pod vodstvom trenerja, ki vam bo svetoval tudi, kako odpraviti morebitne napake.

Vključite trening za moč

To se delno navezuje na prvo točko, saj brez utrjenega trupa in močnih nog ne morete doseči prave tehnike teka. Čeprav tekačem vaje za moč običajno ne dišijo najbolj, jih vključite vsaj enkrat do dvakrat tedensko. Splačalo se bo, ko boste opazili, da ste kar naenkrat sposobni teči hitreje.

Pazite, da bo trening za moč vseboval vaje za vse pomembne dele: hrbet, trebuh, boke in zadnjico ter noge.

Vključite intervalno vadbo

Ob zmernem teku, ki ga opravite na vedno isti progi, se telo hitro privadi na vrsto gibanja. Če redno spreminjate vadbo, pa mora biti pripravljeno na nove stvari. Zato vključite tudi intervale, s katerimi imate veliko možnosti, na primer določite število ponovitev glede na pripravljenost in pretecite določeno razdaljo tako hitro, kot zmorete. Vračajte se v počasni hoji in ponovite (ali se sprehajajte naprej in ponovite po nekaj metrih).

Stopnjujte intervale hitrega teka med počasnim tekom. Začnite s počasnim tekom, nato sledi 200 metrov hitrega teka in spet počasen tek. Nadaljujte s 400 metri hitrega teka in upočasnite. Nadaljujte v tem slogu.

Tecite v klanec in po ravnini

Kondicije ne boste dobili zgolj s tekom po ravnih poteh, zato morate včasih zaviti tudi v klanec, čeprav bo trening krajši. Pomagalo bo, če se vsak teden odpravite na bližnji hrib ali v gore. Teren za tek pa naj bo razgiban.

Preverite dihanje

Zaradi nepravilnega dihanja lahko občutite bolečino pod rebri, ki jo tekači dobro poznajo. Prav tako vas zadihanost prisili k temu, da se ustavite ali tečete počasneje. Z zmernim ritmom dihanja (ki ni pregloboko) pa lahko postanete malce hitrejši. Na začetku boste morali temu posvetiti več pozornosti, potem pa se boste ritma navadili in vse skupaj izvajali avtomatsko.

Ne izpustite ogrevanja

Z ogrevanjem boste odpravili tveganje za poškodbe in se odrezali bolje, saj bodo mišice pripravljene na fizični napor. Če ne želite bolečih mišic čutiti še naslednji dan, ne izpustite raztezanja po vadbi.

adidas

Ne pozabite na primerno opremo

Predvsem obutev! Brez pravih športnih copat boste težko dosegli boljše rezultate, saj prav obutev pripomore k boljši tehniki teka in manj poškodbam ob napornejšem in dolgotrajnejšem teku.

Ste vedeli, da je adidas v jesensko tekaško sezono vstopil z novo kolekcijo, ki bo tekačem pomagala pri preseganju osebnih rekordov? adidas Running tako navdušuje z modeloma tekaških copat 4DFWD in ADIZERO ADIOS PRO 3 – prvi bo navdušil vse, ki radi tečejo na krajših in srednje dolgih progah, drugi pa prav zmogljivostne tekače, ki prisegate na daljši tek.

ADIZERO ADIOS PRO 3 je vrhunski čevelj za cestni tek na dolge proge in tekače, ki želite svojo zmogljivost dvigniti na višjo raven. Z najkakovostnejšimi tehnologijami in novo zasnovo je popolna izbira za vse, ki sanjate o več kot le hitrem teku.

Vmesni podplat sestavljata dve plasti trpežne pene LightstrikePRO, ki zagotavlja blaženje ob vsakem stiku s podlago. Z optimiziranim sistemom, ki je vgrajen v srednji podplat, ADIZERO ADIOS PRO 3 tekačem zagotavlja povratek energije, nov lahek zgornji del posebno podporo, zaključuje pa ga gumijast podplat z oprijemom, ki pomaga pri hitrem premagovanju ovinkov.

ADIZERO ADIOS PRO 3 je na voljo v trgovini adidas shop v nakupovalnem središču Citypark.

In še razveseljiva novica: Novembra lahko vse nove adidasove izdelke kupite z 20 % popustom, ki vam ga prinaša članstvo v skupnosti adidas Runners. Koristite ga lahko v trgovinah adidas shop v Aleji in Cityparku, ko prikažete članstvo v aplikaciji adidas Running.

Še niste del skupnosti? Vsak se ji lahko pridruži brezplačno, ekipa, ki jo sestavljata dva kapetana in certificirani trenerji pa nudi brezplačne treninge teka, joge in moči. adidas Runnersi članom svetujejo pri prehrani, jih motivirajo in spodbujajo, da presegajo svoje zmožnosti ter dosegajo osebne cilje. Več o ljubljanskih adidas Runnersih preberite na njihovi Facebook strani, kjer člane tudi redno obveščajo o treningih in novostih. Član postanete s prijavo v brezplačni aplikaciji adidas Running, kjer poiščete skupnost adidas Runners Ljubljana.

adidas