Tek

"Tek je bil izjemno boleč in počasen, nekako sem šepal na eno nogo." Kdaj tek postane nezdrava obsesija?

31. 5. 2023
Deli
"Tek je bil izjemno boleč in počasen, nekako sem šepal na eno nogo." Kdaj tek postane nezdrava obsesija? (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi pri teku moramo postaviti meje, preden gre predaleč. Ta zgodba je vsekakor dokaz, da je potrebno odnehati in poslušati svoje telo. 

Brian Schroder je vsak dan pretekel 5 km, več kot 700 dni zapored. Zastavil si je cilj: 1000 dni bo tekel vsak dan. Potem pa je na nekih počitnicah padel v snežni metež in njegov tek je skoraj odpadel. 

Brian je bil z družino na smučarskih počitnicah, ko so hoteli domov, pa je nastal snežni metež in primorani so bili ostati v koči. Ugotovil je, da se ne bo vrnil pravočasno za njegov tek. Zato je obul edini par skoraj razpadlih čevljev, ki jih je imel s seboj in šel na tek kar tam. 

Ko je tekal po smučarskem resortu, je ugotovil, da želi početi še kaj drugega kot samo teči: "Želim smučati vsak dan, ne da bi mi bilo treba kasneje iti na tek. Želim več časa preživeti z družino."

Že v svojih dvajsetih je namreč začel s tekom, tudi z gorskim tekom, prijavljal se je na maratone, ko pa je dobil prvega otroka, se mu ni hotel povsem odpovedati, zato je poskusil s 1000 dnevnim izzivom. Že dva meseca po izzivu se mu je pojavil tendinitis ahilove tetive. Šel je k fizioterapevtu, vendar ni prenehal teči. Nekaj mesecev kasneje je pretekel maraton, do konca leta pa le še stopnjeval razdaljo in povečeval hitrost. 

Naslednje leto si je zadal novo tekmovanje, vendar se je pred tem pojavilo vnetje stopalnega loka. Vseeno se je udeležil maratona, tekel počasneje, kot je mislil, poškodba pa je takrat napredovala in naredila veliko škode. Kljub temu je tudi naslednji dan šel na tek: "Tek je bil izjemno boleč in počasen, nekako sem šepal na eno nogo." 

Tudi tokrat se je odpravil k fizioterapevtu, ki mu je svetoval veliko počitka, a Brian je rekel: "Ne morem počivati, saj mi noga ni odpadla." Terapevt mu je razložil, da bo s tem zakasnil okrevanje in še poslabšal stanje, vendar ga Brian ni ubogal. 

Tekel je med nevihtami, ko je bil bolan, ponoči ...

Tek je terjal davek tudi v njegovem zakonu, saj je nenehno preračunaval, koliko časa bo preživel z družino in koliko časa bo namenil teku. Izpustil je nekaj družinskih dogodkov, ali stalno sprejemal kompromise, da je lahko vseeno tekel. 

Pravi, da je bila že slaba vest ob misli, da bi izpustil kakšen tek, dovolj, da se mu ni nikoli odpovedal. Del njegove osebnosti je bil tek, saj so tekači vedno razmišljali samo o tem, kaj sledi, katera tekma je naslednja, zakaj trenirajo. 

Ko je spoznal, da je šlo vse skupaj s tekom predaleč, sta z njegovim zdravnikom prišla do zaključka: Brian bo poslušal svoje telo in sledil temu, koliko napora potrebuje. Določanje razdalje in tekmovanja bo pustil ob strani. 

Danes pravi, da gre na tek 3-krat ali 4-krat tedensko, počne pa tudi druge stvari, npr. jogo ali kolesari. Spoznal je, da se je na izzv osredotočil v njegovih najbolj težkih življenjskih obdobjih. Tek je bila aktivnost, v kateri je bil dober. A je bilo tudi mentalno zelo naporno. Ko je prenehal s tekom vsak dan, je čutil, da mu je z ramen padla velika teža.

Vir: Runners World

Preverite recept za lahko kosilo v pomladno-poletnem času. Lahko, nasitno in zelo okusno kosilo. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ