Moram zaradi novega koronavirusa ukiniti spomladanski tek? (in druga vprašanja povezana z gibanjem in virusi)

Moram zaradi novega koronavirusa ukiniti spomladanski tek? (in druga vprašanja povezana z gibanjem in virusi) (foto: profimedia) profimedia
17. 3. 2020

Ali navodila, naj ostajamo doma, pomenijo tudi, da moramo prekiniti s tekom na prostem in drugimi aktivnostmi ter telovadbo prenesti v varno zavetje našega doma?

Vreme je že prav pomladno. Tako toplo in sončno, da nas vabi na plan, še posebej sedaj, ko so fitnesi zaprti. Pa je varno? 

Najprej se lotimo najbolj očitnega vprašanja: ali moramo do nadaljnjega ostati za štirimi stenami? Da in ne. 

Da, morate odložiti vse opravke, ki niso nujni (frizer, pedikura, nakupovanje oblačil), se izogibati javnim krajem in od doma oditi le za trgovino ali drug nujen opravek, ki ne more počakati. 

Ne, to ne pomeni, da ne smete na sprehod. Morate pa upoštevati razdaljo, se na sprehod odpraviti sami ali le z ljudmi, s katerimi živite (družino) in oditi nekam na samo, kamor verjetno ne bo zašel nihče drug. 

S temi pojasnili smo odgovorili tudi na vprašanje, če se lahko odpravite na tek - da, vendar upoštevajte nekaj pravil in bodite odgovorni. 
  • Tekaške skupine odpadejo

Neodgovorno bi se bilo združevati in tek še vedno opravljati s celotno skupino, tudi če ste vsi prepričani, da ste popolnoma zdravi. Preden se pokažejo prvi simptomi, človek namreč postane prenašalec, zato ne morete natanko vedeti. 

Na tek se odpravite sami ali z nekom, ki živi skupaj z vami. Nikakor pa s prijateljem iz sosednje hiše ali ulice. Z različnimi aplikacijami še vedno lahko primerjate čase in si zadajate izzive, druženje pa raje omejite. Po drugi strani boste imeli čas zares uživati v naravi. 

  • Tek na prostem

Morali boste malce prilagoditi svojo tekaško turo in se izogniti javnim krajem. Tudi večji parki niso dobra izbira, saj se bodo tja odpravili vsi, ki želijo na svež zrak. Če se le da, tecite po gozdu in po rahlo neuhojenih poteh, vendar ne tvegajte nevarnosti, saj bi s tem obremenili zdravstveno osebje, ki ima te dni polne roke dela. 

Dobro torej premislite, kam se boste odpravili. 

  • Takoj operite vsa oblačila

Čisto vse, kar ste nosili na teku, položite v pralni stroj, sami pa stopite pod prho. Zakaj je pomembno, da stvari takoj operete in ne vržete v koš za perilo? Ker je svetovna zdravstvena organizacija (WHO) potrdila, da lahko koronavirus ostane na površinah od nekaj ur do nekaj dni. Čeprav znanstveniki še niso povsem raziskali prenosov z oblačil na kožo, se raje izognite vsakršnim tveganjem. 

Oblačila operite pri čim višji temperaturi, da bodo zares čista. 

  • Dotikanje med tekom

Še bolj kot kdajkoli prej, morate biti pozorni na to, česa se med tekom dotikate. Nikakor se ne dotikajte obraza, saj so usta, nos in oči glavne vstopne točke za viruse. S seboj raje vzemite čisto brisačo, v katero se boste obrisali. 

Prav tako se ne dotikajte tipk na semaforju, ograj, klopi, količkov in česarkoli, kar vam pride na pot. Vseeno lahko s seboj nosite razkužilo, ki ga uporabite pri nujnih stikih. 

  • Se koronavirus lahko prenese s potenjem?

Po informacijah centra za nadzorovanje in preprečevanje bolezni (CDC), se virus prenaša s tesnim stikom z ljudmi in kapljično - s kapljicami, ki nastanejo ob kašlju ali kihanju, ne pa preko potenja. 

Vseeno je odsvetovan stik z ljudmi tudi, ko se vrnete s teka, dokler ne stopite pod prho, saj ga lahko prinesete na oblačilih. 

Preverite tudi Planinske koče so do nadaljnjega zaprte ali pa Gore že dolgo niso rezervirane le za pohodnike (ste se že preizkusili v tem športu?)