5 dobrih razlogov, zakaj v svoj dan vključiti tek

5 dobrih razlogov, zakaj v svoj dan vključiti tek (foto: Profimedia) Profimedia
10. 2. 2017

Zadati si cilj, da boste vsak dan pretekli določeno razdaljo, ni lahko. Verjetno zato veliko ljudi najde razloge, zakaj se s tekom ne more ukvarjati. Kljub vsemu pa se je vredno potruditi. Tu je pet zelo dobrih razlogov, zakaj bi morali v svoj dan vključiti disciplino, čas in trud.

Tek izboljša vaše razpoloženje

Ste vedeli, da naj bi bili tekači srečnejši od drugih ljudi? Ko se počutite žalostno, jezno ali depresivno, je rekreacija najbrž zadnje na kar pomislite. Vendar vam lahko hitro pomaga spremeniti razpoloženje. Tek namreč s spodbujanjem pretoka kisika zagotavlja boljše počutje in pomaga sproščati serotonin, ki je znan tudi kot hormon sreče.

Tekači veljajo za dobre mislece

Proces, ki spodbuja telo k teku, izboljšuje spomin in proces učenja. Zato je za tekače zelo verjetno, da si stvari lahko zapomnijo in se hitreje naučijo več informacij, kot povprečna oseba. Prav tako lahko nove podatke lažje shranijo poleg že znanih.

Tek izboljšuje čustveno zdravje

Skupni interes omogoča dvema neznancema, da postaneta prijatelja. Tudi tek ni izjema. In ker se po njem počutite bolje, boste bolj odprti za interakcijo. Morda pa vas v parku na tekaških poteh čaka več kot prijateljstvo.

Tek izboljšuje stanje telesa

Mnogi se s tekom ukvarjajo predvsem zato, ker zdravo vpliva na telo. To je le nekaj dobrih učinkov:

  • Tek krepi mišice in posledično preprečuje visok krvni tlak, kap, sladkorno bolezen in visoko raven holesterola.
  • Izboljšuje zmogljivost pljuč.
  • Tekači bodo zaradi okrepljenega imunskega sistema manj verjetno podlegli bolezni.
  • Tek je dober način za izgubo maščobe. Težo boste lažje imeli pod nadzorom.
S tekom prihranite denar

Tek od vas ne zahteva plačila mesečne vstopnice. Investirati boste morali le v dober par športnih čevljev in oblačila, v katerih se lahko preznojite. Brezplačen je tudi vitamin D, svež zrak in narava, ki so vam na voljo, ko se odločite za tek.

Preberite še: