97-letni tekač, ki še vedno tekmuje, razkriva 3 nasvete, s katerimi mu to uspeva

97-letni tekač, ki še vedno tekmuje, razkriva 3 nasvete, s katerimi mu to uspeva - Tek (foto: Profimedia) Profimedia
6. 7. 2022

Kakšna je skrivnost Dixona Hemphilla, 97-letnega tekača, ki mu nikoli ne zmanjka motivacije in nima konkurence?

Dixon Hemphill se je s športom ukvarjal že v mladih letih, vendar ga je po zaključku šolanja postavil na stranski tir, saj je v ospredje prišla družina in kasneje tudi kariera. Po štirih otrocih in devetih vnukih je njegova fizična pripravljenost precej opešala, potem pa ga je v njegovih petdesetih letih spet zagrabila tekmovalna strast.

Že takoj je dokazal, da vsak korak šteje. Začel je s tekmovanjem na 1500 metrov na lokalnem dogodku. Več mesecev pozneje po rednih treningih teka, je skupino pripeljal do zmage na 20 km tekmi. Od takrat je imel novo strast. Dobil je medaljo prvo medaljo v starejših letih in začel uživati v teku. Od takrat naprej teče, vse do danes, ko je star že 97 let. 

Hemphill ostaja brez konkurence, saj ne najde veliko tekačev med 95. in 99. letom, s katerimi bi se lahko pomeril na tekmah. Vendar ga to ne ustavi in še vedno redno teče. 

Profimedia

Ima nekaj nasvetov, kako mu uspeva tako dolgo vztrajati: 

Prvi je čisto preprost: "Sem optimist. To me žene naprej."

To dokazuje tudi sedaj, ko še vedno teče, kljub temu da trenutno nima konkurence, s katero bi se pomeril. In tudi v naslednjih nasvetih boste opazili, da prvi še kako drži. 

"Najdite prijatelje, ki vas bodo spodbujali."

Dixon se je že dolgo nazaj pridružil ekipi, zaradi katere tek nikoli ni bil dolgočasen. Skupaj so pretekli veliko maratonov, triatlonov in drugih tekmovanj, trenutno pa se je osredotočil na krajše razdalje, saj njegovo telo ne zmore več prenesti zelo dolgih razdalj. Ekipo še vedno spremlja na tekmovanjih, vendar sam ne tekmuje. 

"Ko je težko, se smejte."

V svoji dolgoletni karieri je Dixon doživel tudi nekaj ovir. Pri njegovih 74 letih ga je zbil avto, medtem ko je vozil kolo. Končalo se je s poškodovano ledvico, zlomljenimi rebri in medenico. V bolnišnici je preživel kar nekaj časa. Takrat je moral s tekom prekiniti za eno leto. 

Leta 2018 so mu postavili diagnozo raka na prostati, kar je ponovno pomenilo, da mora nehati teči. Sedaj je v stabilnem stanju. Potem pa je prišla še pandemija COVID-19, ko je moral nekaj časa ostati doma. Takrat je izgubil veliko moči v nogah, vendar si je s pomočjo zdravnikov povrnil izgubljene mišice, da je lahko začel spet teči. 

Zase pravi, da ni v takšni tekaški formi kot prej, vendar bo vztrajal in nadaljeval s tekom. 

Kakšen je torej vaš izgovor, da ne morete teči? 😉