Kako tek koristi zdravju?

Kako tek koristi zdravju? (foto: profimedia) profimedia
17. 10. 2018

Šport je za zdravo telo nujno potreben, kar čivkajo že vrabci na veji. Ob gibanju se sproščajo t.i. hormoni sreče, poleg tega napredujete na številnih področjih. Tokrat preverite, kako tek vpliva na vaše zdravje in zakaj bi morali kakšen spomladanski dan izkoristiti za to aktivnost.

Če še vedno kolebate, ali bi se pridružili vsem zagretim tekačem, ki so komaj čakali konec zime, vas morda prepričajo naslednji razlogi.

Ne boste se le dobro spotili, ampak tudi …

  • izboljšali razpoloženje in postali srečni. Ste že slišali za tekaško vročico ali, da je tek nekakšna droga? To niso le oznake, ki jih pripisujejo navdušenim tekačem. Tekaško vročico občutite ob proizvajanju hormonov sreče, ki se sproščajo med športnimi aktivnostmi. Če ste se od doma odpravili slabe volje, se bo počutje vsaj malo izboljšalo. To potrjuje raziskava, opravljena v Teksasu, kjer so testirali ljudi, ki trpijo za depresijo. Nanje je pozitivno vplivalo že 30 minut hoje ali drugega gibanja, ki so ga izbrali. Zanimivo je tudi, da tek na “sistem nagrajevanja” v možganih deluje podobno kot droge, zato nekateri pravijo, da ste z njim lahko zasvojeni.

  • utrdili kolena. Znano je, da tek povečuje kostno maso in s tem preprečuje nastanek bolezni, povezanih s kostmi, ki se običajno pojavijo v starosti. Prav nasprotno pa nekateri trdijo za kolena. Pravijo, da naj bi jim tek škodoval, čeprav so znanstveniki dokazali prav nasprotno. Ugotovili so, da tekači nimajo povečanega tveganja za osteoartritis (vrsta artritisa, ki je pri nas drugi najpogostejši razlog za invalidnost) v primerjavi z ljudmi, ki ne tečejo. Tek ni bistveno vplival niti na preperčevanje tveganja za to bolezen.

  • poskrbeli za mentalno zdravje. Tega znajo ceniti predvsem starostniki, ki se spopadajo z demenco in drugimi boleznimi v zvezi s slabljenjem spomina. Če želite ohraniti ostre misli, začnite teči in telovaditi. Posamezniki, ki so bili v mladosti aktivni, naj ne bi imeli težav s pomnenjem, dobro jim služi tudi delovni spomin in selektivna pozornost.

  • podaljšali življenje za nekaj let. Da športne aktivnosti, med njimi tudi tek, vplivajo na življenjsko dobo, potrjujejo strokovnjaki. Raziskava je pokazala, da so celo kadilci in oboleli za rakom živeli nekaj let dlje kot pričakovano. Zato ne dvomite, da boste enake posledice uživali sami, še posebej, če nimate zdravju škodljivih navad in ne trpite za boleznijo, ki zmanjša pričakovano življenjsko dobo.
Če s tekom šele začenjate, pazite na 5 najpogostejših napak, ki jih delajo tekači začetniki:
  • prehitro začnejo, zato so kmalu izčrpani in dobijo občutek, da je vse skupaj zanje prenaporno.
  • nosijo napačno obutev, zato čutijo bolečine v gležnjih, kolkih in hrbtu.
  • postavijo si cilje, ki jih ne morejo doseči tako hitro, zato kmalu izgubijo motivacijo in obupajo.
  • ne spremenijo prehrane. Zato nimajo dovolj energije za tek ali sproti uničujejo napredek.
  • tečejo po petah in so s tem bolj izpostavljeni poškodbam. Ob pristanku se ustvarijo velike sile, s katerimi tvegate težave tako s petami kot s prsti, če bi tekli po njih. Pristanite na sredini stopala.
Za vse utečene tekače

... pa je tu nekaj komentarjev, ki jih gotovo ne marate slišati. Je res?