Zakaj je tek vsestransko učinkovit?

Zakaj je tek vsestransko učinkovit? (foto: Shutterstock) Shutterstock
1. 11. 2018 Vir: Lady

Ne glede na to, kakšni so vaši cilji, če želite shujšati, izboljšati telesno pripravljenost, se razbremeniti stresa, tekmovati ali pa samo aktivno preživeti prosti čas, boste ugotovili, da ima tek številne koristi.

O teku obstaja ogromno teorij in resnic, o pravilni tehniki, o koristnosti, o škodljivosti ... a univerzalnega pravila ni, vse je odvisno od posameznika, kako teče in zakaj teče.

Tek ne nazadnje ni nobena posebna znanost. Človek ima tek zapisan že v genih, saj je že pračlovek hodil in tekel. Kaj je tek drugega kot nadgradnja hoje. Za tek potrebujete le voljo, udobna oblačila in obutev. Tek spada med najboljše aerobne vaje, z njim izboljšujemo delovanje srčno-žilnega sistema.

Tek deluje protistresno, saj se med tekom sprošča hormon endorfin

Deluje tudi meditativno, saj med tekom izklopimo možgane in preprosto uživamo ali pa med tekom predelamo kakšno težavo.

Večina ljudi začne teči, da bi shujšali, saj je tek zelo učinkovit porabnik kalorij in s tekom lahko zmanjšamo delež telesne maščobe. Zmanjšuje se tudi maščobno tkivo okoli pasu, prav tako se nam izboljša metabolizem.

Torej, kaj še čakate?

Začetek je vedno težak, še posebno če ste brez kondicije. Vendar lahko s primernim tempom in vztrajnostjo začnete uživati v teku, s stopnjevanjem intenzivnosti pa boste zmogli preteči vse daljše razdalje. Dober tek vam želim!

Pripravil: Vanja Cipot, osebni trener - www.v-team.si