"Ali tek škoduje mojim kolenom?" Kineziolog Uroš Kožar in Jakov Fak razbijata mite o teku (+ brezplačne tekaške vadbe po Sloveniji)

"Ali tek škoduje mojim kolenom?" Kineziolog Uroš Kožar in Jakov Fak razbijata mite o teku (+ brezplačne tekaške vadbe po Sloveniji) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 6. 2022

Kineziolog Uroš Kožar in biatlonec Jakov Fak sta razjasnila nekaj mitov o teku ter potrdila in ovrgla nekatere trditve. 

Tek je tako priljubljena aktivnost tudi zato, ker ne potrebujete posebne opreme in ker teči pač zna vsak. Pa zna res? Kot boste videli, ni tako samoumevno, da tečete pravilno. 

Preverite, kaj sta o teku povedala kineziolog Uroš Kožar in biatlonec Jakov Fak. 

Je tek res slab za kolena?

 "Lahko je. Še posebej za tiste tekače, ki poskušajo prehitevati fiziološke procese in ne upoštevajo splošnih načel zdrave telesne aktivnosti. Brez postopnosti je tek gotovo slab za kolena. Torej zgolj zaradi načina, na kakršnega se ga lotimo. Tek in telesna aktivnost kot taka namreč skrbita za adaptacijo, redno obnovo in na splošno za boljše zdravje kolen," je poudaril Kožar.

Pomembna je postoponost, se strinja tudi Fak, ki tekačem priporoča organizirane vadbe, kjer je poskrbljeno tako za pravilno tehniko kot za postopno nadgrajevanje teka. 

Me mora skrbeti, če imam musklfiber? 

Gre za bolečino v mišicah, ki navadno nastane 24 – 48 ur po telesni aktivnosti. V osnovi so to mikropoškodbe mišičnih vlaken. A po Kožarjevih besedah ne gre za nepopravljivo škodo. Ko musklfiber mine, je mišica celo močnejša in odpornejša. Samo raztezanje musklfibra ne bo preprečilo, ampak ga s pretiranim raztegovanjem lahko zgolj poslabšamo. Blagi iztegi po teku pa seveda ne bodo škodovali, je dodal.

Uroš Kožar je prikazal tudi vaje, ki lahko pomembno zmanjšajo možnost poškodb pri teku. Izvajate jih lahko kjerkoli - doma ali v naravi. Kako jih pravilno izvajati, pa si lahko ogledate TUKAJ.

Je raztezanje pred tekom obvezno?

Če gremo zgolj na lahkoten tek, po Kožarjevih besedah pretirano raztezanje ni potrebno. Nekaj dinamičnih razteznih vaj sicer ne bo škodovalo, če ste bili pred tem 8 ur v službi in za računalnikom. Pred tekom se je torej dobro pripraviti z dinamičnimi razteznimi vajami, ki telo pripravijo na obremenitve.

Jakov Fak je dolgoletni ambasador Triglav teka. Na letošnji jubilejni 10. Triglav tek, ki bo 10. septembra v protokolarnem parku Brdo pri Kranju, se lahko prijavite TUKAJ. Na tem mestu pa se lahko prijavite na brezplačne tekaške vadbe, ki pod budnim očesom trenerjev potekajo v 9 slovenskih krajih.

Je pristanek na peto slab?

"Če je tehnika teka primerna, pristanek na peto ni slab. Tehnika teka namreč ni zgolj pristanek na peto in na drugi strani pristanek na sprednji del stopala, pač pa je usklajeno gibanje celotnega telesa. Če je korak predolg, pristanek predaleč pred telesom in na iztegnjeno koleno, pa je lahko pristanek na peto dejavnik povečanega tveganja za nastanek poškodb," ugotavlja Kožar.

Asfalt škodi kolenom?

Kožar je ovrgel tudi trditev, da tek po asfaltu škodi. Po njegovih besedah ni čudežne površine, ki bi našo silo ob pristanku na tla "kar nekako posrkala vase in ne povzročila obremenitev na naše telo in sklepe". Vse je namreč odvisno od tega, ali se teka lotimo na pravi način in z ustrezno tehniko. "Je pa res, da so urejene podlage, kot je asfalt, problematične zaradi monotonosti gibanja. Dolžina koraka je vedno enaka, obremenjene so enake strukture telesa. Medtem pa je tek po gozdni stezi veliko bolj dinamičen," je pojasnil.

Tudi Jakov Fak raje teče po gozdnih poteh, saj je zanj tek ena od priložnosti za gibanje v naravi ter praznik za dušo in telo. "Najraje tečem po neravnih podlagah, ker je to tudi večji izziv," je pojasnil.