Nasveti za vaš prvi maraton (čas je, da se preizkusite!)

Nasveti za vaš prvi maraton (čas je, da se preizkusite!) (foto: profimedia) profimedia
24. 6. 2019

Ne zamudite vseh priložnosti za čudovite maratone, ki se vam ponujajo v prihajajočih mesecih. Napočil je čas, da tudi vi prvič stopite na startno črto.

Preden se poženete na progo, imamo za vas nekaj nasvetov, ki vam bodo pred in na dan maratona prišli zelo prav.

1 teden pred maratonom
  • Ne obremenjujte se z uvrstitvijo

Če se na takšen dogodek pripravljate prvič, bo za začetek dovolj, da preverite svoje sposobnosti in jih primerjate z drugimi. Vendar se ne obremenjujte s tem, kateri po vrsti boste pritekli v cilj, saj ne veste natanko, kaj pričakovati. Zastavite si svoje cilje, glavni namen pa naj bo zabava. Če izberete krajšo razdaljo, na primer 5 ali 10 kilometrov, boste opazili, da je vzdušje precej bolj sproščeno kot na polovičnih in celih maratonih. Navjiači vas spodbujajo od starta do cilja in tudi sotekmovalci dogodek vzamejo kot druženje. Razlogov za skrb vsekakor ni.

  • Spoznajte progo

Kadar se proga nahaja blizu vašega doma, ali je lahko dostopna z avtomobilom in drugimi prevoznimi sredstvi, si vzemite čas in jo prehodite, pretečite ali prekolesarite. Bodite pozorni na vzpone in spuste in ugotovite, kje boste morali varčevati z energijo in na katerih mestih lahko tečete hitreje.

Kadar ogled proge pred dogodkom ni možen, na spletu pobrskajte za zemljevidom trase (skoraj vsi športni dogodki ga objavijo že prej) in poiščite podobno pot v svoji okolici. Če boste tekli po ravnem, naj bo tudi vaša pot ravna. Ko vas čakajo vzponi, tudi doma vadite tek v klanec. S tem se boste še bolje pripravili in se opogumili za pravo dirko.

  • Jejte hrano, ki jo poznate

Teden pred tekmo ni čas za preizkušanje novih jedi, to raje prihranite za drugič. Izberite hrano, ki jo jeste, kadar trenirate in je lahko prebavljiva. Na dan maratona si verjetno ne želite prebavnih težav, napihnjenosti in bolečega želodca. Zajtrk si, če je možno, pripravite že večer prej in ga na dan maratona le pogrejte in pojejte.

Na dan maratona
  • Omejite hidracijo

Pomembno je, da ostanete hidrirani pred, med in po maratonu, vendar približno pol ure pred startom omejite tekočine. Tek s polnim mehurjem ni nič kaj zabaven. Bodite pozorni, da boste spili dovolj vode že v dneh pred maratonom in se na startu ne nalivajte s tekočino, da vam kasneje ne bo potrebno piti. Če med tekom začutite žejo, se ustavite pri postojanki s pijačo, tudi če vas bo to stalo nekaj sekund. Seveda ne pozabite na hidracijo tudi po tekmi.

  • Pridite dovolj zgodaj

Ugotovite, kaj vse morate pred startom še postoriti, na primer prevzeti startno številko, uporabiti stranišče, morda si radi privoščite kavo … In pridite dovolj zgodaj, da boste vse lahko opravili v miru. Če organizatorji ne načrtujejo skupinskega ogrevanja, si vzemite čas tudi za to. Vsekakor bodite tam več kot uro prej, da boste na startno črto stopili umirjeni in pripravljeni.

  • Ne oblecite se preveč

Na začetku vas bo morda zeblo, vendar se ne oblecite tako, da vam bo že na startu toplo, saj boste kmalu morali odstraniti kakšen sloj in ga držati v rokah ali zavezati za pas. To vas bo oviralo pri teku, zato boste morda počasnejši kot bi bili sicer. Izberite sredino: vredu je, če vas malce zebe, ne smete pa zmrzovati ali se obleči tako, da vam bo toplo, skoraj vroče.

  • Tecite v svojem tempu

Adrenalin, evforija in zagnanost navijačov povzročita, da začnete teči hitreje kot običajno, kar je povsem normalno. Pomembno je, da se že nekaj korakov po startu umirite in tečete v svojem tempu. Ne ozirajte se na tekače, ki vas bodo prehitevali. Če se že na začetku preveč iztrošite, vam ne bo ostalo nič energije za sredino in konec, ko morate dati vse od sebe. Posebej pozorni bodite, če vas na progi čaka klanec.

Preverite tudi: