Tako odpravite 3 najpogostejše bolečine, ki se pojavijo pri teku

Tako odpravite 3 najpogostejše bolečine, ki se pojavijo pri teku (foto: Profimedia) Profimedia
29. 8. 2017

Vam tekaško izkušnjo vedno pokvari bolečina na zunanji strani kolena, pod rebri ali v stopalu? Preberite nasvete, kako bolečino odpraviti.

Tako kot pri vseh športih, tudi pri teku večkrat pride do poškodb – kljub temu da ste zelo pazljivi. Nič hudega, tudi najboljšim se zgodi!

Najpogosteje se bolečine pojavijo na zunanjosti kolen ali v kolkih, pod rebri oziroma v stranskem delu prsnega koša in v stopalu. To lahko rešite ali vsaj omilite z naslednjimi prijemi:

Bolečina na zunanji strani kolen ali v kolkih

Bodisi, da imate šibke mišice kolčnega sklepa (abduktorje kolka), ali pa prehitro podaljšujete kilometrino teka, oboje lahko vodi do bolečine v iliotibialnem traktu, tj. tkivu, ki se nahaja na zunanji strani noge in poteka od zadnjice do kolena. Več o tem si preberite TUKAJ.

Kaj narediti?

Če ste pred kratkim podaljšali kilometrino teka, zmanjšajte skupno tedensko razdaljo za 30–40% (vsaj za dva tedna). Za učvrstitev mišic naredite 12–15 stranskih dvigov noge. V kolikor vas še vedno boli, uporabite masažni valj oziroma foam roller. Kako ga uporabiti, si oglejte TUKAJ, s to razliko, da se pri 'valjčkanju' osredotočite na stranski zunanji del nog.

Bolečina pod rebri oziroma v stranskem delu prsnega koša

Ostra bolečina povzroča težave pri dihanju ter se navadno pojavi, če se na tek odpravimo prehitro po obroku in/ali pri preveč plitkem in neenakomernem dihanju.

Kaj narediti?

Če tečete, upočasnite in globoko dihajte. Izdihnite takrat, ko se (med tekom) na tleh nahaja noga, ki je na nasprotni strani od bolečine. Poleg tega je tudi dobro, da po večjem obroku počakate približno tri ure, preden se odpravite na tek.

Bolečina v stopalu

Plantarni fasciitis je ostra bolečina ali celo omrtvičenost v peti, ki jo povzroči nadraženost tkiva, ki poteka vzdolž podplata. Lahko je posledica drastičnega podaljšanja kilometrine ali pomanjkanja fleksibilnosti v mišicah meč, zadnje lože in bokov. Več o plantarnem fasciitisu si preberite TUKAJ.

Kaj narediti?

Če se bolečina pojavi po ogrevanju, skrajšajte kilometrino za 25% in tek zamenjajte za nizko intenzivno kolesarjenje ali plavanje. Če vpliva na vašo hojo, si za kakšen teden ali dva vzemite premor od teka. Masaža, kot je na primer valjanje teniške žogice po podplatu (v smeri od pete do prstov), lahko pomaga sprostiti napetost in povečati fleksibilnost.

Preberite še: