Vizualizacija

17. 5. 2011

Kako imeti med tekom misli pod nadzorom?

Vzdržljivostni tek zahteva obvladovanje raznih neprijetnih situacij. Da lahko pokažete optimum, morate biti mentalno trdni. S treningom ste izboljšali vzdržljivost, hitrost, moč. Pripravljena pa mora biti tudi vaša 'psiha' oziroma glava. Slednje ima po nekaterih podatkih kar 50-odstotni vpliv na vaš dosežek. Večina vas je pred nastopom na maratonu zelo vznemirjenih, čutite rahel strah in zaskrbljenost. Porajajo se vam vprašanja: Ali sem dovolj treniral, da premagam progo? Ali sem si zastavil previsok cilj?

Vsa ta občutja bi si morali razlagati kot pozitivno vznemirjenje. Ko boste tekli, boste preživljali različna čustvena stanja. Poleg utrujenosti boste srečni, vznemirjeni, polni energije, jezni ali celo potrti. Tem občutkom pa morate biti kos. Priporočljivo je, da podobne napore doživite že na kakšnem treningu (test). Tako kot ste z različnimi vrstami treninga pripravili vaše telo, morate imeti tudi mentalno pripravo.

Kako disciplinirati čustva?

Način, kako razvijete nadzor nad lastnimi čustvi, so predstave oziroma vizualizacija. S pomočjo predstav lahko podoživimo situacije in spremenimo čustva. Situacijo tako odigrate pred lastnimi 'notranjimi' očmi in spremenite njene vidike.

  • Uležete ali usedete se na kavč. V prostoru mora biti popolna tišina. Priprite uči, dihajte globoko in enakomerno ter se sprostite. Umirite svoj um in telo. Predstavljajte si določeno situacijo čim bolj živo. Na primer, da ste na tekmovanju. Z vsemi čuti se potopite v tekmovalno okolje, vse od prihoda do starta, teka in prihoda v cilj.

V kratkem času podoživite celoten potek in spremljajte svoja čustva, težave in jih uspešno premagujte. Predstavljajte si najtežje dele, ko ste že utrujeni, vendar ste jim kos. Kako kljub bolečinam, vendar še vedno z dovolj energije premagujete zadnje kilometre do cilja. Kako ste vse bolj zadihani, a se notranje počutite umirjene. Spomnite se stavkov, ki ste jih zapisali, npr. Zmorem, zmagal bom. Kako vas prežema sreča in zadovoljstvo, ko stopite čez ciljno črto.

Tako boste opazovali samega sebe v poteku situacij. Znano je, da se med vizualizacijo neke gibalne dejavnosti dogajajo vsi tisti nevrofiziološki procesi, ki so značilni za fizično dejavnost, le da so ti procesi na precej nižji ravni intenzivnosti (TANCIG, 1977).

Lahko bi rekli, da med vizualizacijo neke dejavnosti pošiljate sporočila po živčnih poteh k mišicam, podobno kot če bi v resnici opravljali to dejavnost (SAMUEL.S, SAMUELS, 1980). Iz lastnih izkušenj lahko povem, da se mi ob lastni vizualizaciji zviša srčni utrip, skratka vse, kar se dogaja med samim tekom.

Poskusite. Ne obupajte, če vam ne uspe v prvem poskusu. Vse je učenje.

Viri:

www.student-info.net/.../fsport/.../697395_psihologija_sporta.htm
Mentalni trening za sportaše ,Terry Orlick, PhD

Jasna Zagrajšek