Nino Fijačko: V enem zamahu bom poskušal preteči slovenske Karavanke

Nino Fijačko: V enem zamahu bom poskušal preteči slovenske Karavanke (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
21. 7. 2016

Sem Nino Fijačko, ultra trail tekač iz Štajerskega konca. Za letošnje poletje sem zasnoval ultra tekaški projekt, v katerem bom poskušal v enem zamahu preteči slovenske Karavanke.

Zaposlen na Univerzi v Mariboru kot asistent na različnih edukativnih (nujna medicinska pomoč, interna medicina, informacijska komunikacijska tehnologija) in raziskovalnih področjih (mednarodni projekti, katedre, raziskovalni inštitut). Sem tudi doktorski študent na medicinski fakulteti, smer Biomedicinska tehnologija. V prostem času pa se ukvarjam s tekom (ultra, gorski, trail), raziskovanjem gorstev, sodobno tehnologijo, tekaško opremo, knjigami, Geocachingom, glasbo ...

Ultra Karavanke - tek po slovenskih Karavankah

Ideja o osvajanju slovenskih Karavank v enem zamahu je nastala v letu 2013. To je bil čas, v katerem sem spoznaval slovensko planinsko pot s ciljem jo osvojiti v najkrajšem možnem času. Sledenje mi je, kot drugemu najmlajšemu, uspelo v letu 2014.

Nino FijačkoDel slovenskih Karavank poteka tudi po slovenski planinski poti, zato sem v tem času tudi dodobra spoznal osrednji del Karavank, in od takrat naprej imajo Karavanke posebno mesto v mojem srcu.

Karavanke so najdaljše slovensko gorovje. Njihova slemena se na slovenskem območju vlečejo vse od Tromeje na Gorenjskem do Sp. Gruškovja na Štajerskem.

Po dveh letih spoznavanja, raziskovanja in preučevanja slovenskih Karavank sem si za letošnje poletje zasnoval ultra tekaški projekt, v katerem bom poskušal v enem zamahu preteči slovenske Karavanke.

V tem času sem številne ure preživel pred knjigami in zemljevidi, kjer sem preučeval slovenske Karavanke ter številne kilometre v naravi, kjer sem spoznaval slovenske Karavanke.

Projekt v številkah:

Od kod do kod? Iz Štajerske (Zg. Gruškovje), preko Koroške na Gorenjsko (Rateče).

Kdaj? Julij 2016.

Trajanje? Cca. štiri do pet dni.

Dolžina? Cca. 200-300 km.

Višinska razlika? Cca. 20.000 m pozitivne višinske razlike.

Tek po slovenskih Karavankah je edinstven projekt na Slovenskem področju, s katerim želim prikazati lepote, razsežnost in znamenitosti slovenskih Karavank. Velika želja je ustvariti planinsko pot, ki bo slovenske Karavanke povezala v celoto in bo konkurirala slovenski planinski poti.

Nino Fijačko. Foto: osebni arhiv.

Ninu lahko sledite tudi na ninofijacko.weebly.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri