Bi morali pred tekom vedno nekaj pojesti?

Bi morali pred tekom vedno nekaj pojesti? - Tek (foto: Profimedia) Profimedia
23. 3. 2022

Vprašanje včasih zmede tudi največje ljubitelje teka. Zagotovo pa je eno najpogostejših vprašanj, ki si ga zastavljajo tekači začetniki. In odgovor se glasi ...

Ni vam treba posebej jesti, če se odpravljate na nekajkilometrski tek, vendar tudi na prazen želodec ne želite začeti. Pravzaprav so raziskave pokazale, da obrok pred treningom pomembno vpliva na atletsko zmogljivost. Obrok pred tekom zagotovi gorivo.

Dobro je nekaj pojesti dve do tri ure, preden se odpravite na tek. To je lahko vaš običajen zajtrk ali popoldanski prigrizek, ki je lahko prebavljiv. Če pa si obrok lahko privoščite le do 30 minut pred tekom, pripravite nekaj tekočega, hitro prebavljivega, svetuje Alicia Galvin, dietetičarka in maratonka.

Če opazite, da vas med tekom rado zvija, se izognite obrokom, bogatim z vlakninami. Strokovnjaki tudi odsvetujejo težke in mastne obroke, kot je denimo ocvrta hrana, veliko mesa. To je boljše za po teku.

Morajo tekači zaužiti več ogljikovih hidratov

Če jutri načrtujete tek na 5 kilometrov, bi morali imeti v mišicah shranjenega dovolj glikogena, da boste brez težav odtekli celotno razdaljo. Zato se vam večer prej ni potrebno basati s testeninami, prav tako med tekom ne boste potrebovali dodanega goriva – to pride pozneje, na daljših razdaljah.

Raje se osredotočite na to, da jeste zdravo in uravnoteženo!

Ampak zdaj, ko tečem, pokurim vso to energijo – torej moram jesti več?

Še posebej, če tečete, da bi shujšali, ne napadite prigrizkov takoj, ko se vrnete s teka.

Zapomnite si: na razdalji kilometer in pol s tekom pokurite približno 418.68 kJ (100 kalorij) – včasih nekaj več, včasih nekaj manj, odvisno tudi od vaše telesne teže, hitrosti in kako učinkovito vaše telo porablja energijo.

Zato če tečete le nekaj kilometrov, to ni veliko več dodatno porabljene energije.

Če boste pretiravali s športnimi napitki, športnimi čokoladicami in preveč dodatnim prigrizki ter na splošno s količino, kot to radi počnejo nekateri novi tekači, se lahko celo zredite!

Najbolje je torej, da ohranite približno takšen energijski vnos, kot ste ga imeli, preden ste začeli teči (ob predpostavki, da je bila to zdrava količina – in urejena prehrana seveda!) in se osredotočite nekoliko bolj še na kakovost živil. To pomeni, da opustite prigrizke, predelano hrano in na jedilnik uvrstite več pustih beljakovin za grajenje mišic, zdravih maščob in minimalno rafiniranih ogljikovih hidratov, da boste imeli dovolj energije.

Viri: Runner's World, Live Science