Opustite diete!

7. 11. 2013

Če se pogosto lotevate diet, dolgoročno zagotovo ne boste ostali vitki. Ob pogostem odpovedovanju hrani se namreč odstotek maščevja v telesu povečuje, saj telo v času pomanjkanja porablja mišično maso, in ne maščobe, kot bi si želeli. Za začetek torej opustite misel na diete, nehajte preštevati kalorije in pričnite migati.

Ne verjamete?

Preberite raje, zakaj posamezne diete ne delujejo! Predvsem pa, dragi tekači, za uspešen športni rezultat so lahko diete samo ovira.

Zapomnite si: Uravnotežena prehrana je ključ uspeha v športu!

Kratek vodnik po mitih o dietah

1. Modna muha iz Hollywooda, Beverly Hill dieta, temelji na različnih kombinacijah papaje in ananasa ter čokoladnih in jagodnih šejkih. Siromašna je z vlakninami, cinkom in železom, kar dolgotrajno povzroči pomanjkanje teh snovi v telesu.

2. Atkinsonova dieta temelji na vnosu maščob in beljakovin, izogiba pa se ogljikovim hidratom (OH), tudi iz sadja in zelenjave. Temu sledi pomanjkanje vitaminov in vlaknin, prehrana je enolična in ne ustreza zdravemu načinu življenja.

3. Ločevalna dieta temelji na ločevanju hranil beljakovinskega in ogljikohidratnega izvora. Ljudje smo vsejedci in lahko pri vsakem obroku kombiniramo beljakovine (B) in OH.

4. Dieta po krvnih skupinah izhaja iz teze, da vsaka krvna skupina različno absorbira hrano. Po raziskavah je neučinkovita in precej zapletena.

5. Detox (razstrupljevalna) dieta prepoveduje kofein, prečiščena hranila in alkohol. Čistila naj bi telo in pospešila metabolizem. Raziskava v Angliji, v kateri sta sodelovali dve skupini prostovoljcev, ni prinesla bistvenih sprememb. Izkazala se je za neučinkovito in predvsem modno!

6. Beljakovinska dieta se je izkazala za učinkovito le na kratek čas. Je siromašna z OH, ki so pomembni za energijo, vlakninami in vitamini, posledično povečuje ketonska telesa v jetrih in krvi.

7. Makrobiotična dieta je siromašna s cinkom, vitamini skupine B, beljakovinami ter precej zapletena za današnji način življenja.

8. Dieta v coni zagovarja naslednjo kombinacijo živil: 40 % B, 40 % OH in 20 % M. Avtor diete Beary Sears jo je zasnoval na raziskavah vpliva dviga krvnega sladkorja in inzulina na večjo tveganje srčnih obolenj. Prehrambeni načrt deluje, vendar je zelo specifičen glede priprave prehrane.

9. Montignacova dieta je predvsem vodilo k pametnemu prehranjevanju, uspešna dieta, ki jo v Sloveniji dopolnjujejo tudi izdelki pod isto blagovno znamko.

Preberite tudi: Ocena priljubljenih diet