Mercator s tekom združil zaposlene pod sloganom Tek nas druži (+ VIDEO z nasveti trenerja!)

Mercator s tekom združil zaposlene pod sloganom Tek nas druži (+ VIDEO z nasveti trenerja!) (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
16. 10. 2018

Mercator je eden od večjih in zvestejših sponzorjev Ljubljanskega maratona, največjega športno-rekreacijskega dogodka v Sloveniji. 

Veliki trgovec s svojimi sredstvi sponzorira preko 600 športnih dogodkov in društev v enem letu, tudi vsakoletni Lumpi tek, ki poteka v okviru maratona v Ljubljani. Letos so šli še korak dalje – s tekom so združili svoje zaposlene iz vse Slovenije in iz povsem različnih služb, njihov slogan pa je logično Tek nas druži.

Mercator je že dolgo sponzor Lumpi teka, zdaj želimo k teku spodbuditi tudi svoje zaposlene. Veliko naših uslužbencev je dobrih tekačev, prav presenečena sem, koliko maratonov in celo ultramaratonov imajo nekateri že za seboj. Kar mravljinci so mi šli po telesu, ko sem videla, kako hitro so se vsi povezali in razgovorili. So že dogovorjeni, da gredo prihodnje leto skupaj na maraton v Beograd,” je za Lizo povedala Majda Vodopivec, direktorica Mercatorjevih lastnih blagovnih znamk.

Tudi sama že dlje časa teče, a le za boljše počutje in kondicijo, za zdaj še ni šla na maraton: “Tek mi vzame najmanj časa. Samo oblečem se v športno opremo, grem skozi vhodna vrata in že lahko tečem. Zdaj z menoj teče tudi sin in mislim, da naju je to druženje zares zbližalo. Oba komaj čakava, da greva popoldne na tek.”

Poglejmo, kateri so najbolj aktivni Mercatorjevi tekači, ki bodo letos zastopali rdeče barve na Ljubljanskem maratonu.

Mario, 58, Ljubljana, vodja projektov in prenove: Teče vsa družina

Visok, vitek in dobro razpoložen je vodja projektov in prenove trgovin Mercator Mario iz Ljubljane.

“S športom se ukvarjam že od nekdaj. Igral sem nogomet, zdaj pa res že dolgo le tečem in kolesarim, največ skupaj s sinom. Najbolj ponosen sem na to, da sem za tek navdušil tudi svojo družino. S sinom tečeva daljše teke, žena in hčerka pa tečeta zaradi boljšega počutja in zdravja,” pravi Mario, ki je tudi član Urbanih tekačev, ki jih vodi Urban Praprotnik, ki tudi sodeluje z Mercatorjevo tekaško akcijo.

Mario je tudi promotor zdravja v svoji delovni skupini in pravi, da so nekateri zares spremenili svoje življenje in zdaj s kolesom hodijo v službo in migajo, drugi pa se mu opravičujejo, zakaj tega še ne počnejo. Letos bo na Ljubljanskem maratonu pretekel 21 kilometrov, za seboj pa ima že kar lepo število maratonov, tudi ultramaratonov, največ je tekel tri dni skupaj. Mario teče v vsakem vremenu in pravi, da je zaradi tega brez dvoma boljše volje in krepkejšega zdravja.

Smiljana, 55 let, Ptuj, komercialistka v centru tehnike na Ptuju: Tek mora biti 'uživancija'

Lepa gospa sloke postave aktivno teče že 10 let in je članica tekaške skupine TAO (Tekaška akademija za odrasle) s Ptuja.

V mladosti se je ukvarjala z atletiko, a ko so prišli otroci in služba, ni imela časa za gibanje. Zdaj ima končno spet čas zase, k teku pa spodbuja tudi svoje bližnje, celo vnuke: “Tek mora biti uživancija. Nikoli ne gledam na čas, ampak na to, da uživam in se ne mučim,” pravi Smiljana in doda: “Pretekla sem že veliko maratonov, a najbolj sem ponosna na GM4O – GORSKI MARATON 4 OBČIN, ki je zares težak.”

Smiljana bo letos v Ljubljani pretekla 21 kilometrov.

Milena, 39 let, Žalec, poslovodja v Supermercatorju Žalec: Prvič na Ljubljanski maraton

Milena iz Žalca bo šla letos prvič na Ljubljanski maraton, na rekreativni tek 10 kilometrov, 5-letna hčerkica pa bo tekla na Lumpi teku: “Kolegi so me navdušili, da je na maratonu super vzdušje, zato grem pogledat. Zdaj tečem že kakšnih pet let in po navadi tečem sama, enkrat do dvakrat na teden.”

Milena pravi, da tek močno vpliva na njeno počutje, zelo pa je pohvalila tudi delodajalce, ki vse spodbujajo k teku in zdravemu načinu življenja.

V VIDEU najdete tudi nasvete trenerja Urbana Praprotnika za gibanje vaših najmlajših.

Dejan, 39 let, Mokronog, vodja službe za grafično oblikovanje v Mercatorju: Jutranji tekač

Dejan pravi, da teče že od otroštva, tek je imel vedno rad. Bil je na vseh ljubljanskih maratonih od leta 2004, trikrat je pretekel 42 km, zaradi poškodbe pa je moral žal lanskega izpustiti. Letos gre na 10 kilometrov.

“Najraje tečem sam, tako se sprostim in zbistrim misli, tudi pri dajanju tekaških nasvetov nisem najboljši. Odkar imamo dojenčka, tečem zjutraj, približno ob 5, uri, še preden se vsi zbudijo, da imam potem čas za družino,” se simpatično nasmeji grafični oblikovalec, ki teče najmanj petkrat na teden. A vseeno je Dejan povedal nekaj zelo modrega: “Pri teku je treba vztrajati vsaj mesec dni, vztrajnost je potrebna. Večina odneha in se niti ne zaveda, kako blizu so boljšim rezultatom.”

No, Dejan je teku dodal še gorsko kolesarjenje in seveda gorske teke.

Boštjan, 46 let, Slovenske Konjice, poslovodja v Mercator Tehnika Slovenske Konjice: Čakajo ga Atene

Zgovoren in zelo natančen tekač iz Slovenskih Konjic je začel migati leta 2010. Najprej je šel enkrat v hrib, in ko je začutil, da mu gibanje prija, je s hojo na isti hrib nadaljeval skoraj vsak dan.

Potem pa je počasi prišel v boljšo kondicijo in začel teči: “321-krat sem šel na isti hrib, čutil sem, da mi je všeč gibanje v naravi. Potem sem začel teči, najprej počasi, potem bolj zares, zdaj pa sem član tekaške skupine. Na Ljubljanski maraton sem prvič šel leta 2012, ko je padal sneg in je bil tek skoraj odpovedan. Bil sem pripravljen in odločen, da grem na pot tudi brez organizatorjev.”

No, zdaj ima Boštjan za seboj že več kot 20 maratonov, celo 100-kilometrski tek: “Letos grem v Ljubljani na 21 kilometrov, saj me malo pozneje čaka cel maraton v Atenah, ki se ga res veselim.” Boštjan teče vsaj petkrat na teden, obvezno v nedeljo.

Jernej, Ljubljana 29 let, finančni kontroling: Najraje skače s padalom

Najmlajši Mercatorjev tekač je nad tekom tudi najmanj navdušen, čeprav je svojo dolžino na Ljubljanskem maratonu z 10 že podaljšal na 21 kilometrov: “Vedno sem se ukvarjal s športom, z nogometom, judom, jahal sem, še vedno se ukvarjam s padalstvom. A ko sem šel v službo, sem ugotovil, da s tekom porabim najmanj časa, da pridem v neko spodobno formo. Raje igram tenis, jadram s padalom, a sem se letos pač strinjal tudi s tem, da grem na Ljubljanski maraton. Med kolegi tekači iz Mercatorja sem zdaj dobil malo več motivacije, da grem verjetno na daljšo preizkušnjo.”

Potrebujete dodatno motivacijo? Oglejte si video in se nam pridružite! Tu lahko na Lumpi tek prijavite tudi svoje najmlajše: Lumpijev tek letos že 15. po vrsti!

Fotografije: Helena Kermelj