Tekač - resnična zgodba o ameriški sprinterski legendi Jesseju Owensu

Tekač - resnična zgodba o ameriški sprinterski legendi Jesseju Owensu (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
23. 2. 2016

Dosežki Jesseja Owensa na olimpijskih igrah 1936 v Berlinu so ga povzdignili med legende.

Takratna nacionalsocialistična oblast v Nemčiji je igre izkoristila v propagandne namene, v atletiki pa je v posmeh takratni 'arijski' Nemčiji in njenemu voditelju Adolfu Hitlerju vrhunske rezultate dosegel temnopolti športnik z zmagami na 100 in 200 metrov, v skoku v daljino in na 4 x 100 metrov.

Kratka zgodba filma:

Jesse (Stephan James) se že v mladosti dokazuje kot izjemen športni talent, toda zaradi temne polti je v ZDA velikokrat podvržen rasni segregaciji. Pod svoje okrilje ga vzame trener Larry (Jason Sudeikis), ki ga začne pripravljati na olimpijske igre.

Kljub številnim rekordom se Jesse še vedno čuti prikrajšanega, zato se mora odločiti, če naj v športnem duhu odide na olimpijado, ali pa pokaže solidarnost z drugimi zatiranimi temnopoltimi Američani in tekmovanje bojkotira. Odloči se za udeležbo.

Tekač je ganljiva zgodba o izjemnem atletu, ki se bori za obstoj, sebe in svoje športne kariere sredi nacistično obarvanega sveta, kjer dobesedno pomete z vso konkurenco.

Igrajo: Stephan James, Jason Sudeikis, Jeremy Irons, Carice van Houten, Shanice Banton, William Hurt, Eli Goree, Kristina Sandev in drugi.

Film si boste od 25. februarja lahko ogledali v Koloseju Ljubljana, Maribor in Kranj ter od 28. februarja v Kinu Bežigrad.