Tek v naravi

Tek v naravi  (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
31. 7. 2013

Tek je lahko vrhunsko doživetje ne le za telo, temveč tudi za dušo! Ko sočasno občutite utripanje svojega srca in narave, ki vas obdaja, ko vaše bitje preplavijo čarobni naravni zvoki in vonjave, prestopite v popolnoma drugačno psihično stanje. Predstavljamo tri vse bolj priljubljene oblike teka v naravnem okolju.

1. Gorski tek

Tek na goro je mešanica vsega: vzpenjan­ja, spuščanja in vmesnih ravninskih delov. Je pravo doživetje, tako rekoč tekaška osvojitev gore.

Seveda ni treba, da takoj stečete na vrh Alp. Kot pri planinarjenju se tudi pri teku določi cilj. Najbolje je, da je to kraj, s katerega imate čim širši in lepši razgled v dolino. Tako se naužijete lepote narave, svežega zraka in tišine.

Dolžino in višinsko razliko, ki jo želite premagati, si podaljšujete oziroma zvišujete postopoma. Tako prilagodite telesni ustroj (mišice, živčevje, dihalni in živčno-mišični sistem), da lažje premaguje obremenitve.

Preden pa se odločite za to vrsto teka, se morate naučiti osnov in imeti za sabo treninge po programu.

O tem si lahko preberete v članku Gorski tek - nepredvidljiv in poln doživetij.

2. Tek po brezpotjih

Njegovo prizorišče so brezpotja, gorske poti, sploh tereni, kjer je nevarnost, da si zvijete gleženj, enaka tisti, da vas vsak čas napade medved.

Tek po brezpotjih v zad­njih letih postaja vse bolj priljubljen med ljubitelji teka, ki so se naveličali za dobro jutro vdihovati nesnago iz avtomobilskih izpuhov ali pa preprosto sovražijo tek po asfaltu.

Takšne tekače boste srečali na kak­šni ozki poti, ki se vije skozi gozd, nemalokrat pa zavijejo tudi višje, v gore, kjer so izpostavljeni drugačnim nevarnostim, kot je pljučni rak.

Tek, pri katerem ne veljajo običajna pravila. 

Kaj pa oprema?

Več v članku Trail running ali tek po brezpotjih.

3. Bosonogi tek

Bomo v prihodnosti tekli bosi? V razvoju je namreč trend bosonogega teka oz. teka z minimalistično obutvijo.

  • Je vredno sezuti obuvala in se odreči udobju?

Odgovor še ni povsem jasen. Medtem ko so pretekle raziskave pokazale, da se je pri bosonogih tekačih oz. tekačih z minimalistično obutvijo zmanjšal odstotek poškodb, nove dodajajo, da je bolj kot to, kaj imamo obuti (ali sezuto), pomembno, kako tečemo. Tisti, ki tečejo prek pete, imajo ne glede na obutev veliko večjo možnost poškodb.

  • Marko, bosonogi tekač

Najboljše stvari v življenju običajno pridejo po naključ­ju. Po naključju sem postal bosi tekač. In kaj je najboljše pri tem?

Ne samo to, da sem ponovno odkril veselje in se navdušil nad lahkotnim tekanjem. Skoraj hkrati sem ugotovil, da se mi z vsakim bosim korakom spreminja tehnika teka. Če sem prej skoraj dve desetletji tekel silovito in pristajal na peto, sem zdaj skoraj nagonsko začel pristajati precej bolj nežno, na celotno stopalo in z izkoriščanjem naravnega blaženja stopala.

Postal sem boljši, bolj ekonomičen tekač, brez poškodb. Klasičnih copat ne uporabljam več; ko vreme in podlaga to zahtevata, izberem svoje tekaške copate Vivobarefoot, ki so najboljši približek bosi nogi in omogočajo propriocepcijo.

Menim, da bi praktično vsak tekač, ko bi tekel bos, ponovno odkril, da je tek najbolj naravna oblika tekaškega gibanja.

Še nekaj zanimivih študij o bosonogem teku v članku Bomo v prihodnosti spet tekli bosi?

Avtor: Jasna Zagrajšek, Dalibor Todorović;  Fotografije: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri