Tek

Ne opustite gibanja pozimi! Tako se pripravite na zimski tek 👇

15. 11. 2023
Deli
Ne opustite gibanja pozimi! Tako se pripravite na zimski tek 👇 (foto: Profimedia)
Profimedia

Se boste ob vse nižjih temperaturah spet pogreznili v zimsko spanje? 

Pozimi druženja in večji del svojih dni preselimo v notranje prostore. Če smo poleti večji del dneva preživeli zunaj in s tem naredili veliko dobrega tako za počutje kot za zdravje, je sedaj ravno obratno: za štirimi stenami lahko hitro postanemo brezvoljni, hitreje zbolimo (posebno, če ne zračimo prostorov) in zanemarimo vadbeno rutino, ki smo jo ustvarili. Tokrat skušajte prekiniti začaran krog tega zimskega spanja pri gibanju in ostanite aktivni celo leto. Tako ne boste potrebovali niti tiste zaobljube o aktivnem življenju. 

Tokrat smo pripravili nekaj nasvetov, kako se pozimi odpraviti ven na tek, seveda pa izberite svoje aktivnosti. Lahko so to sprehodi, kolesarjenje v službo, pohodništvo ... Pomembno je le, da nekaj časa preživite zunaj. 

Kaj vse potrebujete za zimski tek? 

Temperature bodo vedno nižje, dnevi krajši, zato je potrebnih nekaj prilagoditev.

"Koliko plasti naj oblečem?"

Na žalost ni enotnega odgovora na to, velja pa pravilo "čebulnega oblačenja" - oblačenja v plasteh. Sami se najbolje poznate in veste, kako hitro vas začne zebsti, zato bo število plasti, ki jih boste oblekli, odvisno od vas. Ženske lahko v nekaterih situacijah začne zebsti prej kot moške, a to je ponovno odvisno od vsakega posameznika. 

Ko stopite ven, vas lahko malce zebe (ne smete zmrzovati), saj se boste s tekom hitro ogreli. Če se pretirano segrejete, slecite vrhnje oblačilo in ga zavežite okrog bokov. Ko se na tek odpravite enkrat ali dvakrat, boste približno vedeli, koliko plasti potrebujete. Priporočamo oblačila iz športnih materialov, ki so hitro-sušeča in dihajo. 

Naredite ogrevanje

Ne glede na letni čas bo ogrevanje dobro delo sklepom in mišicam. S tem boste preprečili poškodbe in povečali obseg gibanja. V mrzlih temperaturah je še bolj pomembno, da mišice najprej dobro raztegnete in ogrejete, saj veliko energije telo porabi že za ogrevanje in boj proti mrazu. Ohlajene mišice pozimi vam bodo še prej pridelale poškodbe. 

Nekaj vaj lahko naredite kar doma, tek za ogrevanje, tekaško abecedo, poskoke in kaj podobnega pa zunaj. 

Skušajte dihati skozi nos

Ko je napor velik in postanemo zadihani, avtomatsko odpremo usta in dihamo skozi usta, da dobimo več zraka. Poleti ne boste opazili težav, pozimi pa vas bo napolnil mrzel zrak. 

Priporočljivo je, da pri zimskem teku dihate skozi nos. Zakaj? Zrak se pri "potovanju" skozi nos segreje in navlaži ter očisti raznih tujkov in umazanih delcev. Kljub vsemu naštetemu pa je vse odvisno od konstitucije telesa: če imate manjši nos in pri težjih naporih ne morete vdihavati zraka le tako, boste tudi pri teku morali kombinirati dihanje skozi nos in usta. 

Pokrijte nos in usta

Nekateri sovražijo dihanje mrzlega zraka in se zato izogibajo aktivnostim na prostem pozimi. Če ste med njimi tudi vi, pri oblačenju pokrijte tudi nos in usta. Mrzel zrak bo osušil in razdražil dihalne poti, zato je to dobro storiti vsakokrat, ko se odpravljate ven. Lahko uporabite šale, med športnimi oblačili pa boste našli tudi posebne tanke trakove, ki jih lahko poveznete čez nos in še vedno normalno dihate skozi material. 

Megleno vreme je res tudi bolj vlažno, vendar vsebuje veliko umazanih delcev in prahu, zato tek v megli ni najboljša izbira, da bi s tem nadomestili izsušitev dihalnih poti. 

Čevlji z dobrim oprijemom

Pozimi so tla večinoma vlažna, včasih zasnežena in poledenela, zato boste potrebovali drugačne čevlje, kot jih obujete za tek v spomladanskem in poletnem času. Na srečo imate na voljo veliko čevljev prav za zimsko hojo, tek in pohodništvo, zato je izbire dovolj. Pri čevljih ne varčujte in ne nosite tistih za poletje, saj vam bo zelo drselo in se lahko močno poškodujete pri padcu. 

Brez čevljev, ki imajo dober oprijem na zimskih tleh, se ne odpravite ven. 

Veliko pijte!

Pozimi je zrak zelo suh, zato potrebujete več tekočine, kot npr. v začetku pomladi, ko se ozračje ponovno navlaži. Poleg tega ne čutimo velike potrebe po tekočini, ko je mrzlo, a jo telo kljub temu potrebuje. Zato vodo obvezno vzemite s seboj na daljši tek, pa tudi pri krajšem imate lahko s seboj vsaj pol litrsko steklenico. Tudi pred in po teku se hidrirajte, da nadoknadite izgubljeno tekočino, ki se ne izloča le z znojenjem, pač pa tudi z dihanjem. 

Bonus video: Prisluhnite pogovoru z Ano Praznik v podkastu Ob skodelici kave z Živo Avžner 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ