3 vprašanja, ki si jih morate postaviti, če razmišljate o dieti

3 vprašanja, ki si jih morate postaviti, če razmišljate o dieti (foto: Profimedia) Profimedia
10. 5. 2016

Ste tudi vi opazili, kako negativen prizvok ima danes beseda dieta?

Zato veliko ljudi raje pravi, da gre za 'spremembo življenjskega sloga'.

Toda, če vaš 'nov življenjski slog' pomeni vključevanje strogih pravil, omejevanje ali celo izločanje živil ter veliko odrekanja, in če vi občutite krivdo, ko ta pravila kršite ... Hmmm ... Vidite, kam pes taco moli?

Če (spet) razmišljate o takšni dieti, razmislite najprej o naslednjem:

Se lahko takšnega načina prehranjevanja držim celo življenje?

Bodite popolnoma iskreni!

Ker ni vse v volji. Da ljudem, ki so na strogi dieti, ne uspe zgolj zaradi pomanjkanja volje, je mit.

»Nikoli ne gre le za nadzor in močno voljo nekoga,« pravi Traci Mann, ki uči psihologijo na Univerzi v Minnesoti in se v svetu diet vrti že 20 let – kot raziskovalka.

V telesu potekajo številne spremembe – nevrološke, hormonske in presnovne –, ki prispevajo k neuspešnosti takšnih diet.

Nevrološke se pokažejo najprej. Ste opazili, kako se v času diete nenadoma vse vrti okoli hrane, kako težko jo je odmisliti? Možgani postanejo pretirano odzivni, vse je videti slastno in vabljivo. Na koncu se stvarem, ki se jim želite na vse pretege upreti, najtežje uprete.

Potem so tu hormonske spremembe – nekatere bodo, na primer, povzročile, da boste občutili veliko lakoto, ne boste pa več občutili sitosti, čeprav boste pojedli enako količino hrane. Na koncu pa se bo upočasnil še vaš metabolizem.

Stvar je torej veliko kompleksnejša. Razumeti morate svoje telo. Sebe.

Če bom shujšal/-a, bom srečen/-a

Pa bom res?

V svetu je zakoreninjeno prepričanje, da lahko življenje, odnose, svojo samozavest ... nadzorujemo skozi svojo težo. Zato se številni na pot večnega odrekanja odpravijo prav zaradi prepričanja, da se bo z izgubo kilogramov življenje preprosto spremenilo, da bodo srečnejši.

Hočete slišati resnico? Prav lahko, da bo vaše življenje ostalo povsem enako kot je bilo doslej. Ali pa bo celo bolj stresno. Pomislite samo na to: Je res vredno žrtvovati odnose, ker vaši interesi zaradi obsesije po »popolnem« telesu, ki naj bi vas napravilo neizmerno srečne, ne sežejo več dlje od štetja kalorij?

Razmislite, kaj vse bi lahko počeli, če ne bi celotnega življenja podredili neki, trenutno popularni strogi dieti. In kaj vse bi lahko dosegli, če bi ves čas, denar in energijo vložili v nekaj, kar bi počeli z velikim veseljem in neobremenjeni.

V življenje bi tako zagotovo vnesli več zdravih navad.

Se za strogo dieto odločam zato, ker bom potem zdrav/-a?

Stroga dieta in posledično izguba teže pomeni več zdravja. Ne nujno. Samo teža ni vedno najboljše merilo splošnega zdravja. Ker je mogoče, da imate kakšen kilogram odveč, a ste zdravi. Lahko pa bili suhi, a bi vas pestile številne zdravstvene težave.

Drugič: napačen pristop in (pre)stroga dieta ni tako nedolžna. Naredi lahko več škode kot si verjetno mislite.

Zato namesto stroge diete raje izberite drugačne navade.

Pomislite, kaj je tisto, kar vas drži na mestu?

Tako boste zase in za svoje zdravje naredili veliko več. Počasi, a vztrajno. Preusmerite pozornost.

L. T.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri