Zakaj se kljub redni vadbi redite

Zakaj se kljub redni vadbi redite (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 6. 2016

Poglejmo, katere so najpogostejše napake, ki jih dela večina.

DEJSTVO: Vadba vam ne bo pomagala pri izgubi teže, če ne boste spremenili prehranjevalnih navad. Pomembno je pravo razmerje!

Vendar ne bodite takoj slabe volje, če kljub redni vadbi ne hujšate hitro. Pomembno je namreč, da zaradi izgubljenih maščobnih oblog lažje zapnete hlače. Takšnih sprememb, pri katerih pridobivate mišično maso in zmanjšujete maščevje, se veselite!

Krivec za večanje teže pa ni vedno pridobivanje mišične mase. V nekaterih primerih se lahko povečuje tudi podkožno maščevje, če se napačno prehranjujete in napačno vadite.

Najpogostejše napake

  1. Najpogosteje je za povečevanje telesne teže kriv prevelik vnos kalorij, ki jih ne morete porabiti čez dan, zato se odvečna hrana uskladišči v obliki maščob.
  2. Pogosto izpuščanje obrokov, predvsem zajtrka, se morda zdi dobra ideja, če želite oklestiti nekaj kalorij. Pa ni. V mislih imejte, da ljudje, ki skrbijo za redne obroke (tudi zajtrk!), lažje izgubijo in/ali nadzorujejo težo.
  3. Če boste pojedli tablico čokolade in zaradi tega telovadili štiri ure – nikar! Dolgotrajna vadba vam v tem primeru ne bo pomagala.
  4. Oreščki, avokado, polnozrnate testenine, olivno olje, temna čokolada, med ... Vse to so res zdrava živila, a prav tako vsebujejo kalorije. 100 g avokada, na primer, vsebuje 160 kalorij. Zato tudi, če jeste zdravo hrano, ne pretiravajte pri velikosti obrokov – tega pravila se držite predvsem zvečer!
  5. Če na zavitku piše 'malo maščob', to ne pomeni, da ima živilo malo kalorij! (Resnica o izdelkih 'z malo maščobami')
  6. Če boste v telovadnici prebili veliko časa in pri tem večino časa kramljali, vidnih učinkov ne bo.
  7. Izgubljeni čas za vadbo ne poskušajte nadomestiti z intenzivnostjo vadbe.
  8. Ne skoparite s spancem. Spanec je prav tako zelo pomemben, če želite izgubiti odvečne kilograme. Da boste lahko sledili svojemu načrtu, na prvem mestu potrebujete dovolj energije. Poleg tega ima neprespanost zelo negativen vpliv na telo, tudi na vaš apetit: ker se poveča nivo hormonov, ki igrajo pomembno tudi pri nadzorovanju lakote.
  9. Čas v fitnesu preživite na tekalni stezi, nikoli pa ne primete za uteži ... Zdaj veste, kateri košček sestavljanke vam manjka. Trening z utežmi krepi in kar je najpomembneje, gradi mišično maso ter pospeši presnovo. Zapomnite si, mišica je največji porabnik!

Preberite še 10 stvari, ki jih ne smete početi, če ste se zredili in Nasvet strokovnjakinje: Največje napake žensk pri hujšanju in oblikovanju telesa.