Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
orok

Foto: Profimedia

Začetniki svetovno znanih podjetij, kuharski mojstri, izumitelji, veliki voditelji – vsi so bili nekoč otroci, ki so se izoblikovali v uspešne posameznike. Kaj imajo skupnega?

Vzgoja je tista, ki pomembno vpliva na prihodnost. Starši, ki se tega zavedajo, svoje otroke naučijo naslednjih stvari:

  • Majhne zmage štejejo

Otroci že zgodaj opazijo, da z odločitvami včasih lahko ugajajo drugim, kar jim prinese kar nekaj privilegijev. Pozorni starši otroka usmerijo v uresničevanje lastnih ciljev, pri čemer dajo vrednost majhnim zmagam. Ne proslavljajo le končnega dobrega uspeha, ampak tudi vmesne dosežke in s tem dajo vedeti, da je pomembna tudi pot. Ker otrok opazuje napredek, ne izgubi motivacije za napredovanje. Enako počnejo, ko odrastejo in želijo uspeti na svojem področju. Preko majhnih zmag naberejo izkušnje in se povzpnejo do vrha.

  • Samozavest je ključ

Še posebej kadar otrok ni prepričan v svoje zmožnosti, morajo starši najti vzpodbudne besede in mu vliti upanje ter samozavest. Nastop je pomemben, saj si vtis ustvarimo v pičlih nekaj sekundah. Svetovno znani uspešni posamezniki se tega zavedajo, zato vedno stopajo pokončno ter odločno. Prepričani so v svoje sposobnosti, kar jim omogoča izpolnitev dolgoletnih sanj.

  • Spodbuda in motivacija

Otroci morajo preizkusiti veliko novega in se pogosto podati v neznano. Zato potrebujejo starše, ki jim bodo stali ob strani, jih spodbujali in motivirali, ne glede na situacijo. Nihče ni popoln, zato slej ko prej storimo napako. Vendar je veliko lažje, če nas na poti spremlja nekdo, ki zaupa v nas. Vse, ki so pripomogli k velikim stvarem, takšna oseba spremlja že od zgodnje mladosti. Morda ste kdaj opazili, da se v govorih radi spomnijo tistih, zaradi katerih so postali uspešni in izpolnili svoje cilje.

  •  Prilagajanje

Nikoli ne bo vse čisto tako, kot si želimo. Vsak dan se prilagajamo in sklepamo kompromise, da bi se izognili prepirom, napredovali in pokazali spoštovanje. Veliko teh, katerih ime v svetu nekaj pomeni, so odraščali v povsem normalnem okolju. Starši niso bili bogati, nekateri so morali celo trdo garati, da so na mizo lahko postavili nekaj hrane. Pa vendar niso bili nesrečni. Skozi leta so se naučili prilagajanja, zato znajo dogodke obrniti sebi v prid. Učijo se iz lastnih napak, vedo, kdaj morajo popustiti pri sklepanju dogovorov, zavzamejo stališča in vztrajajo pri svojem, ko je to potrebno.

  • Optimizem je pomemba sestavina

Negativnost nas potre in v nas prebudi jezo ter zamere. Nihče ne želi zares slišati, kaj vse je storil narobe. Zato starši slabo vedenje vedno pospremijo z optimizmom: »Raje kot sovražnike si pridobivaj prijatelje. Tako boš bolj priljubljen in boš namesto slabih besed dobival pohvale.« Naučili so se ohranjati pozitivno mišljenje, zato iščejo potencial tudi kadar se zdi, da gre vse narobe. Veliko dobrih izumov je nastalo iz slabih začetkov, ker so ljudje prepoznali, da lahko iz napak ustvarijo nekaj dobrega.

  • Vedno poglej celo sliko

Radi vidimo le tisto, kar smo prispevali z lastnim trudom in svetu kažemo le lepe fotografije ter zmage. Vsi pomembneži, ki so uspeli v svojem poklicu pa vedo, da morajo vedno stopiti nekaj korakov nazaj in pogledati večjo sliko. Uspeh so si pridelali tudi s tem, ko so v opravljenem delu videli prizadevanje podrejenih in ne le lastne ideje. Napake so odpravili, ker niso vztrajali pri svojem »prav«, ampak so ostali odprti za mnenja drugih. S tem so se naučili, da morajo vedno razmišljati širše.

#vztrajam motiviramo 11. december 2017

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.