Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
profimedia-0132992734

Foto: Profimedia

Maratonski tek izvira že iz davne Grčije, danes pa poteka malodane v vseh večjih mestih po svetu. Poglejmo, kateri so trenutno najbolj priljubljeni množični maratonski dogodki.

Maratonski tek izvira že iz davne Grčije, ko je po bitki na Maratonskem polju prvi tekač pretekel razdaljo med Maratonom in Atenami. To se je zgodilo že davnega leta 490 pred našim štetjem, prvi maraton moderne dobe pa se je zgodil na prvih olimpijskih igrah moderne dobe leta 1896.

V samih začetkih maratonska razdalja ni bila natančno določena, šele leta 1921 je obveljala uradna razdalja 42,196 km. Ta razdalja se danes teče na vseh maratonih, ne glede na to v katerem delu sveta se odvijajo.

Pa poglejmo, kateri trenutno veljajo za najbolj priljubljene in množične maratonske dogodke.

1. New York

Prvi maraton se je v New Yorku zgodil leta 1970 in velja danes za najslavnejšega in med tekači tudi najbolj priljubljenega na svetu. Začel se je zelo skromno z le 55 tekači, danes pa velja za svetovno atrakcijo, saj se maratona udeleži vsako leto preko 50.000 tekačev.

Največji maraton na svetu se odvija v začetku novembra in poteka skozi vse predele New Yorka. Začne se na Staten Island, konča pa se na Manhattnu. Vzdolž celotne potipa tekači niso nikoli sami, saj jih na poti spodbujajo številni navijači in celo glasbene skupine.

Newyorški maraton se tako ponaša z rekordom največjega maratona v vsej zgodovini. To se je zgodilo leta 2013, ko se je teka udeležilo kar 50.740 tekačev.

Nekateri udeleženci si za maratona pridobijo rezervacijo s tekaškimi rezultati, drugi pa se morajo nanj prijaviti. Udeležba ni tako enostavna, saj je število tekačev omejeno, organizatorji pa si pomagajo z žrebom. Številni tekači, ki so maraton že pretekli, so mnenja, da gre za nepozabno doživetje.

2. Berlin

Berlinski maraton je bil prvič organiziran leta 1974, danes pa se odvija zadnjo nedeljo v mesecu septembru. Vreme v tem obdobju ponuja optimalne pogoje za tek, trasa pa je prijazna tudi do tekačev začetnikov. Zato ni nič nenavadnega, da se ga vsako leto se udeleži preko 40.000 tekačev z vsega sveta. Še posebej je slikovit zadnji del maratona, ko ciljno areno predstavljajo znamenita Brandenburška vrata.

Na Berlinskem maratonu se vsako leto srečajo najboljši maratonci z vsega sveta, zato se vsakokrat pričakuje tudi nov svetovni rekord. Dober profil proge, ki ga ima Berlinski maraton, omogoča doseganje najhitrejših časov v maratonskem teku, zato velja le ta za najhitrejšega na svetu. O tem priča podatek, da so bili zadnji štirje svetovni rekordi v moški konkurenci doseženi ravno v Berlinu.

3. Boston

Bostonski maraton ni samo med najbolj priljubljenimi, ampak velja tudi za najstarejšega, saj so prvega organizirali že leta 1897, samo leto kasneje po maratonu na prvih olimpijskih igrah moderne dobe v Atenah. Prvič je sodelovalo le 18 tekačev, danes pa se ob progi zbere približno pol milijona navijačev.

Bostonski maraton je znan tudi po tem, da se ga je leta 1967 kljub prepovedi udeležila tudi prva ženska Katherine Switzer.

Maraton poteka vsako leto na dan domoljubja, to je na tretji ponedeljek v aprilu. Bostonski maraton velja tudi za enega od najzahtevnejši, saj se morajo tekači spopasti s kar štirimi vzponi. Bostonska trasa ne ustreza povsem pravilom mednarodne atletske zveze, zaradi česar rezultati, ki so doseženi na tem maratonu, niso uradno priznani.

4. London

Londonski maraton je prvič potekal 29. marca 1981 in velja za enega najhitrejših na svetu. Od takrat je maraton zrasel in je danes pravi tekaški spektakel, ki se teče pomladi, zadnjo nedeljo v aprilu. K priljubljenosti maratona prispeva tudi njegova trasa, ki je speljana mimo največjih znamenitosti kot so Cutty Sark, City Hall, The London Eye, Big Ben in še mnogo drugih.

Znan je tudi po svoji dobrodelni noti, saj vsako leto preko 40.000 udeležencev zbira številna denarna sredstva v dobrodelne namene. V 31 letih so tako zbrali kar 450 milijonov funtov in je po tem uvrščen tudi v Guinessovo knjigo rekordov. Na londonski maraton se običajno prijavijo vsi najbolj elitni tekači, zato je ta maraton vedno izjemno zanimiv.

5. Chicago

Maraton v Chicagu se je prvič tekel leta 1977 in je od takrat velja za eno izmed najbolj priljubljenih tekaških prireditev. Na maratonu teče 45.000 tekačev pri čemer morajo s progo opraviti vsaj v 6 urah in 30 minutah.

Ker je profil proge zelo ravninski, je med tekači še posebej priljubljen. Še posebej je znan po svojem izjemnem vzdušju, saj se vzdolž maratonske proge zbere celo 2 milijona glasnih navijačev, spodbujajo prav vsakega tekača, ki priteče mimo njih.

6. Pariz

Pariški maraton je eden od najbolj priljubljenih tekaških prireditev med maratonskimi tekači. Pariz že tako velja za eno od najlepših evropskih prestolnic, zato ni nič nenavadnega, da pariški maraton velja med tekači tudi za najlepšega. Trasa maratona je speljana po prečudovitem mestu, med mnogimi nepozabnimi znamenitostmi, ki dajejo tekačem še posebno motivacijo.

Posebnost pariškega maratona je v tem, da zahteva zdravniško potrdilo vsakega tekača, ki ne sme biti starejše od enega leta.

7. Tokio

Tokio je najmlajši maraton od vseh največjih maratonov v svetu. Prvič je bil organiziran šele leta 2007, ko sta se združila dva manjša maratona. Odvija se prvo nedeljo v mesecu marcu, maratonci rekreativci pa morajo imeti za udeležbo ogromno sreče. V bobnu za žrebanje se namreč nahaja več kot 300.000 prijav, zato se ga je najtežje udeležiti. Vsekakor pa velja Tokijski maraton prav tako za enega od najlepših, na katerem so tekači nagrajeni s čudovitimi prizori ulic, kjer se srečujeta japonska tradicija in najmodernejša tehnologija.

#vztrajam tečemo 10. oktober 2019

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.