Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
tekacici

Foto: Profimedia

Tek je športna disciplina, pri kateri je najbolj pomembno vztrajanje. Čeprav bi si vsi želeli rezultate čez noč in že kar jutri pretekli 10 km brez bolečin in poškodb, to pač ne gre!

S tekom moramo pričeti počasi in postopoma. Brez prehitevanja bodo naši rezultati boljši, predvsem pa nam bo hvaležno naše telo.

Najprej (nordijska) hoja, nato šele tek

Tekaška vadba naj vključuje ogrevanje, glavni del in zaključni del, v katerem izvedemo različne vaje za gibljivost.

Ogrevanje mora vključevati mišice celega telesa, saj bo le tako naša tekaška vadba varna in postopna. Vključimo hojo in različne dinamične vaje, ki bodo mišice ogrele in pripravile na glavni del tekaške vadbe. Poleg splošnega ogrevanja pri tekaški vadbi izvajamo postopno dodajanje tekaških vaj, ki nam omogočajo pridobivanje pravilne tehnike teka in preventivo pred poškodbami. 

Najbolj pomemben segment tekaške vadbe pa je postopnost dodajanja teka. Tekač začetnik mora po aktivnem ogrevanju pričeti s hojo, s hitro hojo, s hojo v klanec in zelo priporočljiva je nordijska hoja.  Pri nordijski hoji uporabljamo palice, ki nam omogočajo vključevanje mišičnih skupin rok in ramenskega obroča. Torej menjava različnih hoj in šele nato pričnemo z vključevanjem teka.

Pomembne so tudi vaje za moč

Ne pozabimo na pomembnost vključevanja vadbe za moč. Da bo naše telo uspelo premagovati tekaške vadbe, so vaje za moč ključnega pomena. Telo pripravijo na tekaške napore.

Poslušajmo sebe!

Najpomembnejše pravilo pa nam v videu razloži Miha.

Poslušanje sebe in svojega telesa nas bo pripeljalo do tekaških kilometrov brez poškodb, ampak ne pozabimo, da brez vztrajanja ne bo šlo.

Tekst pripravila: Simona Markovič (PripraveLJ maraton)

#vztrajam tečemo 23. maj 2019

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.