Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
tek

Foto: profimedia

Bolečina ob strani tik pod rebri je zelo pogosta neprijetnost, ki se pojavi med športno dejavnostjo in tudi med tekom. Zakaj nastane še ni popolnoma znano, je pa podanih nekaj teorij.

Ena od teh pravi, da je povezana z gibanjem organov med samim tekom, kar lahko obremeni vezi trebušne prepone, ki držijo druge organe v trebušni votlini.

Najbolj verjetna razlaga pa je, da je povezana s samo vzdržljivostjo tekača in napačnim dihanjem med tekom. Prav tako se lahko pojavi tudi med govorjenjem med tekom, saj takrat ne dihamo pravilno.

Kaj lahko naredimo:

  1. Naučimo se pravilnega dihanja s trebušno prepono tako, da prsni koš ostane statičen. To se naučimo tako, da ležimo na tleh in si položimo knjigo na trebuh, pri dihanju pa se mora knjiga dvigovati gor in dol.
  2. Poleg tekaških treningov izvajamo tudi vaje za moč trupa. Da okrepimo trebušne mišice in s tem podpremo notranje ograne.
  3. Pričnimo teči enakomerno, ne se zagnati.
  4. Pred vadbo se izogibamo obrokom.

Tekaško vadbo vzemite resno in s pravilnim pristopom. Ne pozabite na ogrevanje in stopnjevanje intenzivnosti teka. Tecite umirjeno, tako hitro da lahko med tekom govorite.

Poglejmo še, kaj o razlogih za zbadanje pravi Simona.

#poslušaj svoje telo

Priključite se tekaški skupini, kjer najdete strokoven kader, ki vam bo pomagal pri postavljanju in doseganju vaših ciljev. Tecite za celo življenje in ne za maraton jutri.

Tekst pripravila: Simona Markovič (PripraveLJ maraton)

#vztrajam tečemo 13. september 2019

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.