Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
stresni-zlom-tek-poskodba

Foto: Profimedia

Pri vsaki športni dejavnosti je pomembno, da se je lotimo celostno in po pameti. Torej sami moramo poskrbeti za svojo varnosti in preventivo pred poškodbami.

Pri teku se najbolj izrazijo bolečine v kolenih, kolkih in tudi v stopalih. Najbolj poznana bolečina večine tekačev je boleče koleno. Zavedati se moramo, da ena bolečina lahko pripelje do druge in je posledica prve. Tudi do poškodbe pride zaradi več dejavnikov, ki so med seboj povezani.

Razlogi za poškodbe

Do poškodb lahko pride, če se tekač teka loti brez strokovnega vodenja, takoj prične z večjo količino tekov in ne usmeri pozornosti na celosten pristop k teku. Pozabi na ogrevanje, raztezne vaje po vadbi in pa na vaje za moč. Če ne vključujemo vsega v naš proces vadbe, hitro nastanejo bolečine. Pojavijo se v kolenu, stopalu in kolku.

Poškodbe pri teku se pojavijo torej zaradi nepravilne tehnike teka ter pri pretiravanju pri količini teka, pri teku navzdol in pri zanemarjanju vaj za moč celega telesa. Predvsem se pri teku usmerimo na vaje za stabilizacijo.

Ogrevanje je nujno

Predno se odpravimo na daljši tek je potrebno naše telo ogreti. Lahkotno ogrevanje s tekom, raztezne gimnastične vaje ter atletska abeceda so trije stebri teka, s katerimi boste varno stopili na tekaški trening. Vse tekaške vaje – atletska abeceda vas bodo popeljale skozi proces učenja pravilne tehnike teka. 

Boleče koleno

Bolečina na sprednji strani kolena se pojavi zaradi ponavljajočega se in povečanega hrustančnega stika med pogačico in stegnenico. Torej pritisk med pogačico in stegnenico se med tekom poveča in to privede do bolečin. Bolečina se lahko stopnjuje.

Kako preprečiti poškodbe

Tekač naj se usmeri na osvajanje pravilne tehnike teka in prične z vajami za moč. V tem času naj zmanjša količino teka, vključuje hojo in se izogiba teku navzdol. Svoj tekaški korak skrajša, stopalo postavlja na tla čim bolj pod seboj, s tem bo zmanjšal pritisk na koleno. Poskusi naj imeti rahlo pokrčeno koleno že predno stopi na tla, saj s tem aktivira stegenske mišice in omeji pritisk na koleno pri stiku s podlago.

Poglejmo še, kaj o razlogih za poškodbe pri teku še pravi Simona.

Vsak tekač je svoja zgodba, svak tekač ima svoj način vadbe in s tem tudi svoje poškodbe. Poslušaj svoje telo in upoštevaj. Privošči mu kvalitetne športne copate in dovolj počitka. Če telo ni spočito, se tudi poškodbe ne pozdravijo. Vsaka stroka ima svojega strokovnjaka, tako je tudi pri teku. Upoštevaj nasvete trenerjev, telo ti bo hvaležno.

#teci z glavo

Priključite se tekaški skupini, kjer najdete strokoven kader, ki vam bo pomagal pri postavljanju in doseganju vaših ciljev. Tecite za celo življenje in ne za maraton jutri.

Tekst pripravila: Simona Markovič (PripraveLJ maraton)

#vztrajam tečemo 3. september 2019

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.