Zobozdravnik opozarja: zaradi TE nevarnosti, svoje zobne ščetke ne bi smeli deliti niti s partnerjem

Zobozdravnik opozarja: zaradi TE nevarnosti, svoje zobne ščetke ne bi smeli deliti niti s partnerjem (foto: Profimedia) Profimedia
8. 3. 2023

Verjetno ste se že kdaj znašli v kakšni situaciji, ko ste na potovanje pozabili spakirati svojo zobno ščetko in bili prisiljeni, da si sposodite partnerjevo. To se je morda zdela najbolj preprosta ideja in izhod v sili, toda temu očitno ni tako.

Tako namreč pravi zdravnik, Dr. Khaled Kasem, ki opozarja, da delitev zobne ščetke s partnerjem ni dobra ideja, ker je to nevarno početje za zdravje ustne votilne.

Deljenje zobne ščetke lahko resno škoduje zdravju zob in dlesni

Po njegovih besedah, bi lahko svoje zobe in dlesni izpostavili številnim neprijetnim stvarem, če si zobno ščetko delite samo enkrat, še posebej, če vaš partner pri ustni higieni ni tako dosleden kot vi. 

Namesto tega zobozdravnik predlaga, da vedno uporabljate svojo zobno ščetko, tudi če to pomeni, da jo hranite v vsaki torbi, da je nikoli ne pozabite. Pojasnil je, da je mešanica bakterij v vaših ustih edinstvena za vas, zato mešanje z bakterijami nekoga drugega z njihovo zobno ščetko ni dobra ideja, saj lahko nekatere bakterije iz njihovih ust povzročijo resno škodo, ko se razširijo na vas.

 »Ko uporabljate zobno ščetko nekoga drugega, svoja usta izpostavite novim bakterijam, ki se morda ne bodo dobro odzvale z vašimi obstoječimi bakterijami. V naših ustih lahko naenkrat živi do 700 različnih vrst bakterij in večina je dobrih, nekatere pa lahko naredijo škodo. Najbolj škodljive, ki so povezane z zobno gnilobo in boleznimi dlesni, se nahajajo na zobnih ščetkah, in ste bolj ogroženi, če jih delite z drugimi,« je pojasnil.

Če ni druge izbire, kot, da zobno ščetko delite, najprej počakajte, da se posuši

Mokra zobna ščetka bo prej omogočila rast več bakterij. »Verjetno boste partnerjevo zobno ščetko uporabili takoj za njim, a to je najslabše, kar lahko storite. Če vztrajate pri uporabi partnerjeve zobne ščetke, se najprej vsaj prepričajte, da je suha, saj tako večina bakterij ne bo preživela, preden se ščetka ponovno uporabi,« še dodaja zobozdravnik. Delitev zobne ščetke z ljubljeno osebo, sicer ni konec sveta, vendar ni priporočljivo, da to postane običajna navada.

Preverite tudi:
Vam pri zehanju ali žvečenju poka čeljust? Poglejte, kaj vam telo skuša povedati

Vir: mirror.co.uk