"Imel sem stik z nešteto ljudmi, ki so doživeli bližnje srečanje s smrtjo, zato vem kaj nas čaka na drugi strani" (izkušnja zdravnika)

Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2023

Smrt ni lahkotna tematika, vendar predstavlja enega izmed sestavnih delov življenja, ki se jim nihče ne more izogniti.

Nekateri ljudje so doživeli izkušnjo z bližnjo smrtjo, toda potem so ponovno oživeli. Dr. Bruce Greyson je zdravnik, ki je imel stik in pogovor z več tisoč ljudmi, ki so doživeli tovrstno izkušnjo. Pravi, da je zaradi dokazov, ki jih je našel, prepričan, da boste po smrti ponovno videli svoje ljubljene.

Zdravnik, ki je izkušnje z bližnjo smrtjo preučeval več kot 50 let, pravi, da lahko nekaterim ljudem prinesejo tolažbo. »Nekateri ljudje, ki so doživeli bližnjo smrt, govorijo o tem, da so videli svoje pokojne ljubljene osebe,« je povedal za WMRA.

Mnogi ljudje, ki doživijo izkušnjo z bližnjo smrtjo, imajo pogosto občutek, da zapuščajo svoje telo

»Lahko se srečajo z drugimi entitetami, za katere mislijo, da so pokojni bližnji, ali včasih z božanskimi bitji. Dejansko lahko pregledajo svoje življenje, nato pa se odločijo za vrnitev v življenje ali pa so poslani nazaj proti svoji volji,« dodaja.

Izkušnja bližnje smrti se uvršča med izkušnje, ki spremenijo življenje in se lahko pojavijo v ekstremnih pogojih, v katerih ni mogoča nobena čutna izkušnja, navajajo zdravniki z univerze v Virginiji. Ti pogoji lahko vključujejo travmo, prenehanje delovanja možganov, globoko splošno anestezijo ali srčni zastoj.

Izkušnje se lahko razlikujejo od osebe do osebe, v mnogih primerih pa se ljudje, ki doživijo izkušnjo z bližnjo smrtjo, po besedah strokovnjakov počutijo zelo udobno in brez bolečin. Mnogi doživijo občutek, da zapuščajo telo, nekateri pa lahko vidijo svoje fizično telo, medtem ko lebdijo nad njim.

Dr. Greyson ni edini strokovnjak, ki trdi, da bomo po smrti ponovno srečali svoje bližnje

Tako pravi tudi medicinska sestra v hospicu, Julie McFadden, ki ljudi ozavešča preko socialnih omrežij. Da bomo po smrti ponovno srečali svoje bližnje je eden od razlogov, zakaj se ne bi smeli bati smrti.

Na podlagi svojih izkušenj medicinska sestra v hospicu ugotavlja, da njeni pacienit proti koncu življenja večkrat vidijo mrtve sorodnike, mrtve hišne ljubljenčke, angele in duhove, kar se mnogim bolnikom zdi pomirjujoče. Prav tako poudarja, da bližje kot so ljudje smrti, manj se je bojijo, saj telo naravno ve kaj mora storiti, ko smo na koncu življenja.   

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah, sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj: