Kaj v resnici pomeni kratica WC in zakaj je napisana na vratih stranišč? Odgovor vas bo presenetil

18. 4. 2024
Deli
Kaj v resnici pomeni kratica WC in zakaj je napisana na vratih stranišč? Odgovor vas bo presenetil (foto: Profimedia)
Profimedia

Zagotovo ste na vratih stranišč že videli kratico WC. Ste se kdaj vprašali, kaj to pravzaprav pomeni?

Ko se odpravite na javno stranišče, na vratih običajno zagledate kratico "WC". Ste se kdaj vprašali, kaj ti dve črki pravzaprav označujeta in zakaj sta tako pogosto uporabljeni na vratih stranišč?

Če ste kdaj razmišljali o tem, niste edini. Na forumu Quora se je znašlo kar nekaj zmedenih posameznikov, ki so postavljali vprašanja v stilu: "Ali WC pomeni umivalnica ali stranišče in zakaj?" Eden od uporabnikov se je spraševal: "Ali se v ameriški angleščini uporablja WC za opis sobe s straniščem?"

Ne spreglejte:

Kaj pomeni kratica WC?

Korenine te kratice segajo daleč nazaj v preteklost, v čase, ko so se ljudje začenjali ukvarjati z zagotavljanjem higiene. Po mnenju Plumbworlda kratica pomeni 'omara z vodo' – izraz so uporabljali že okoli leta 1870 v Angliji in sicer za opis prostora s straniščem na splakovanje, pojasnjuje Regional obala.

"WC je kratica za 'water closet' (omara z vodo), izraz za sobo, v kateri je na voljo voda za odstranjevanje človeških iztrebkov. Ta vrsta prostora se je prvotno razvila kot manj nagnusna in bolj priročna alternativa zunanjemu stranišču oziroma stranišču na 'štrbunk'. Kratica WC ali omara z vodo se v nekaterih delih sveta še vedno uporablja pri sklicevanju na stranišče (in pogosto tudi na straniščno školjko)," je na forumu pojasnil eden od uporabnikov.

Vendar pa se je skozi čas izraz razširil in postal univerzalni simbol stranišča. Danes se še vedno uporablja v različnih delih sveta, čeprav se lahko njegov pomen malce razlikuje. V nekaterih regijah sveta je WC še vedno sinonim za stranišče, pogosto tudi za straniščno školjko.

Ljudje so se kasneje poigravali z različnimi izrazi, da bi opisali enako stvar. Čeprav je WC zdaj splošno sprejet izraz, obstaja še vrsta drugih besed in fraz, ki se uporabljajo za označevanje istega prostora, od "restroom" v ZDA do "toilet" v Veliki Britaniji in "bathroom" v nekaterih drugih delih sveta. 

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi