Zato ne bi smeli nikoli s telefonom na stranišče!

Zato ne bi smeli nikoli s telefonom na stranišče! (foto: Profimedia) Profimedia
16. 10. 2022

Veliko ljudi to počne in takšno vedenje pri strokovnjakih vzbuja skrb. Zato svarijo, nikoli s telefonom na stranišče. 

Po njihovem mnenju mobilni telefon preprosto ne sodi na stranišče – ostati bi moral v žepu oziroma v torbici ali še bolje, v drugem prostoru.

Zakaj pravzaprav? 

Pametni telefoni so že tako pravo gojišče različnih klic in premalokrat jih razkužujemo. Težava stranišč oziroma kopalnic? »V naši kopalnici so klice in bakterije, ki se sicer nahajajo v našem črevesju in na naši koži,« pojasni Constanze Wendt, strokovnjakinja za higieno in mikrobiologinja.

To so lahko bakterije, kot je E. coli, ki so zelo nalezljive in lahko povzročijo resne okužbe. Voda, vlaga in delci umazanije ustvarjajo popolno okolje za njihovo razmnoževanje in zlahka se prenašajo. 

Še posebej, če nimate navade uporabljati pokrova straniščne školjke. Pokrijte jo vsakič, ko opravite potrebo, in šele nato spustite vodo. Tako boste preprečili, da bi se ob pljusku vode drobne kapljice, polne različnih bolezenskih klic (rotavirusi, virusi hepatitisa, salmonele ipd.), prenesle na stene, kjer visijo brisače, na tla, po katerih hodite bosi in na druge predmete, ki se nahajajo v kopalnici oz. stranišču.

Čeprav ni nujno, da boste zaradi tega zboleli že ob prvem stiku (čeprav, priznajmo, je precej gnusno), strokovnjakinja tega početja ne priporoča. In opozoraja, da bi morali biti še posebej previdni, ko gre za stranišča v bolnišnicah. »Tam so lahko odporni mikrobi,« opozarja. To pa ima lahko resne zdravstvene posledice za telo.

PREVERITE TUDI: Zakaj male potrebe ne bi smeli nikoli opravljati pod prho (to še posebej velja za ženske)