Moški posadil NAJBOLJ NEVARNO RASTLINO na svetu iz tega nenavadnega razloga 😮

Moški posadil NAJBOLJ NEVARNO RASTLINO na svetu iz tega nenavadnega razloga 😮 (foto: Profimedia) Profimedia
2. 11. 2022

Uh, bi si tudi vi upali izvesti takšen podvig?

Daniel Emlyn-Jones si z vrtnarjenjem ni tujec, saj v njegovem domu prebiva kar nekaj rastlin in zagotovo je že odkril vse blagodejne učinke, ki jih ta hobi lahko nudi. Zakaj pa se je odločil posaditi eno najbolj nevarnih rastlin na svetu? 

Gre za rastlino gympie-gympie, ki v naravnem okolju raste v Avstraliji. Je med ogroženimi vrstami in nekateri bi rekli, da je to dobro. Celotna rastlina, tako steblo kot listi, so prekriti z votlimi dlačicami, ki se zlahka "odlepijo" od lista in se prilepijo na kaj drugega, na primer na kožo, če se je dotaknete. 

Dotika nikakor NE priporočamo. Od njega ne boste umrli, boste pa čutili izredno bolečino, najhujšo v vašem živlenju. Opisujejo jo, kot da bi vas stresla elektrika in bi vas ob tem še nekdo polil s kislino. To se zgodi zato, ker rastlina ob dotiku na površino sprosti strup (nevrotoksine), ki prizadane živčevje. Bolečina traja vse dokler ne odstranite vseh dlačic, kar pa je izredno težko doseči. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bonherre (@bonherre)

Se je rastline že kdo dotaknil? 

Lahko si predstavljate, da se je v dolgi zgodovini rastline že kdo dotaknil, posledice pa so bile precej hude. Tu je nekaj znanih zgodb posameznikov, ki jih je doletela ta nesreča:

1. Med drugo svetovno vojno se je nesrečni vojak skril v gozd, kjer se je znašel med listi nevarne gympie-gympie. Odnesli so ga v bolnišnico, kjer se je dolge 3 tedne zvijal od bolečin.

2. Neki Avstralec je z rastlino prišel v rahel stik na prsih in po obrazu, kar je bilo izjemno boleče. Z bolečinami se je spopadal vsakokrat, ko je stopil pod prho, in to naslednji dve leti. 

3. Ta zgodba pa se je končala tragično. Neki moški je liste rastline uporabil namesto toaletnega papirja. Bolečine so bile zelo hude in niso prenehale, zato je storil samomor. 

Stik z rastlino je imel tudi Daniel, čeprav pri negi uporablja rokavice in zaščitno opremo. Občutil je rahel zbodljaj čez rokavice in blago, vendar pravi, da ni bilo hudo. Na takšne situacije je bil pripravljen, saj je imel pri roki 3-odstotno klorovodikovo kislino, saj pravi, da naj bi jo nanesel na prizadeto območje, kar bi omililo bolečino. 

In kaj je razlog, da jo je sploh posadil?

Daniel ima doma že kar nekaj rastlin, med drugim je na vrtu gojil banane in verjetno tudi kakšno precej zahtevno rastlino. Namesto, da bi se lotil npr. fige, ki prav tako zahteva veliko nege in pozornosti, je iz dolgčasa raje posadil eno od najnevarnejših rastlin na svetu. "Hotel sem prinesti malo drame v moj rastlinski svet," je povedal in dodal, da se je pač naveličal pelargonij. 

Semena je kupil preko spleta in niso bila poceni, zanje je odštel 60 avstralskih dolarjev. Rastlino sedaj hrani v kletki, opremil jo je tudi z napisom nevarno. Pri negovanju rastline pa uporablja zaščitno opremo.